Οι πολιτικοί αρχηγοί στην Ημαθία

Η Βέροια, ή καλύτερα ο Ν. Ημαθίας, συγκέντρωνε τα βλέμματα των πολιτικών αρχηγών των λεγόμενων «κομμάτων εξουσίας» και όχι μόνο. Το γεγονός αυτό αποδεικνύεται, εκτός των άλλων, και από το πλούσιο φωτογραφικό υλικό της εκάστοτε περιόδου.

plastiras

Πολιτικοί αρχηγοί διαφόρων πολιτικών χώρων επισκέφτηκαν την Ημαθία και μίλησαν σε προεκλογικές συγκεντρώσεις, συνήθως στη Βέροια, οι οποίες προσήλκυαν πλήθος κόσμου. Οι προεκλογικές συγκεντρώσεις γίνονταν συνήθως από μπαλκόνια πολυκατοικιών και στη συνέχεια άρχισαν να στήνονται οι πρώτες εξέδρες από τις οποίες εκφωνούνταν οι πολιτικές ομιλίες των αρχηγών ή των εκπροσώπων των κομμάτων. Ως τόποι προεκλογικών συγκεντρώσεων επιλέγονταν κυρίως οι πλατείες της πόλης.


papagosΣτο β΄ μισό του 20ου αιώνα και την α΄ δεκαετία του 21ου αιώνα, τη Βέροια επισκέφθηκαν, εκτός άλλων, ο Νικόλαος Πλαστήρας, ο Αλέξανδρος Παπάγος, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο Γεώργιος Παπανδρέου, ο Ανδρέας Παπανδρέου, ο Χαρίλαος Φλωράκης, ο Λεωνίδας Κύρκος, ο Γ. Μαύρος, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο Κώστας Σημίτης και την προηγούμενη δεκαετία ο Κώστας Καραμανλής, ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Α. Σαμαράς. Οι παραπάνω πρωθυπουργοί και αρχηγοί κομμάτων παραβρέθηκαν ως κεντρικοί ομιλητές σε προεκλογικές συγκεντρώσεις εθνικών εκλογών, με σκοπό να ζητήσουν την ψήφο των Ημαθιωτών.

Από το φωτογραφικό υλικό, από τον τοπικό Τύπο, τη βιβλιογραφία και προφορικές πληροφορίες, απορρέουν στοιχεία σχετικά με τις προεκλογικές συγκεντρώσεις των πολιτικών αρχηγών στη Βέροια. Έτσι, το 1950, ο Νικόλαος Πλαστήρας, αρχηγός της Εθνικής Πολιτικής Ένωσης Κέντρου, μίλησε σε προεκλογική συγκέντρωση στην Πλατεία Αγίου Αντωνίου.

Λίγο αργότερα, το έτος 1952, ο Αλέξανδρος Παπάγος αρχηγός του Ελληνικού Συναγερμού μίλησε σε προεκλογική συνάντηση επίσης στην Πλατεία του Αγίου Αντωνίου.

karamanlis 1956 1958Το ότι η Βέροια αναδείχθηκε σε πολιτικό κέντρο της περιόδου αποδεικνύεται και από τις τακτικότατες προεκλογικές συγκεντρώσεις και εμφανίσεις σε αυτήν του προέδρου της Εθνικής Ριζοσπαστικής Ένωσης (Ε.Ρ.Ε.) Κ. Καραμανλή, ο οποίος επισκέφτηκε την πόλη και μίλησε σε προεκλογικές συγκεντρώσεις στις εκλογές του 1956, του 1958, του 1961 και του 1963. Παράλληλα, σε προεκλογικές συγκεντρώσεις για τις εκλογές του 1961 και του 1963 μίλησε και ο Πρόεδρος της Ένωσης Κέντρου Γεώργιος Παπανδρέου. Ως τόπος των προεκλογικών συγκεντρώσεων εναλλάσσονταν οι πλατείες Ωρολογίου και Αγ. Αντωνίου.

papandreoyΜεταπολιτευτικά τη Βέροια επισκέφτηκαν ο πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Ανδρέας Παπανδρέου (1977, 1981), ο πρόεδρος της Ένωσης Δημοκρατικού Κέντρου Γεώργιος Μαύρος (1977), ο πρόεδρος του Συνασπισμού Λεωνίδας Κύρκος (1989), ο Γραμματέας της Κ.Ε. του Κ.Κ.Ε. Γ. Μπανιάς (1989) κ.α., οι οποίοι μίλησαν σε ανοιχτές προεκλογικές συγκεντρώσεις στις Πλατείες Ωρολογίου και Εληάς.

Τέλος, την τελευταία δεκαετία του 20ου αιώνα και την πρώτη του 21ου αιώνα μεταξύ άλλων τη Βέροια επισκέφτηκαν, για προεκλογικές συγκεντρώσεις και όχι μόνο, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο Κώστας Σημίτης, ο Κώστας Καραμανλής, ο Δημήτρης Τσοβόλας, ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Αντώνης Σαμαράς.

Σημ.: Παραπάνω αναφέρονται οι επισκέψεις πολιτικών αρχηγών για τις οποίες υπάρχει φωτογραφικό υλικό ή εντοπίστηκε, μέχρι στιγμής, αναφορά στον τοπικό Τύπο ή τη βιβλιογραφία.

enosi kentrou

karamanlis 1961

CLHCV KMG PH 115 1

Kirkos web

Επικοινωνία - Όροι χρήσης

Επικοινωνία 

Διεύθυνση
Παύλου Μελά & Μπιζανίου Βέροια Τ.Κ 591 00
Τηλέφωνο  
2331078127 - 2331078100
Email: info@veriahistory.gr
Όροι Χρήσης
Ιστοσελίδας
 

Δήλωση προστασίας προσωπικών δεδομένων
  Σημείωμα 
Ο δικτυακός χώρος veriahistory.gr βρίσκεται σε περίοδο δοκιμαστικής λειτουργίας και υπόκειται σε συνεχόμενες λειτουργικές και δομικές αλλαγές καθώς και συνεχόμενη προσθήκη περιεχομένου