Βέροια "Εύηχη πόλη" Αναδρομή στο σύγχρονο μουσικό φεστιβάλ της πόλης

 

 

Η «Εύηχη πόλη» περιγράφεται ως ένα φεστιβάλ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, στο οποίο το κοινό μπορεί να παρακολουθήσει οποιαδήποτε εκδήλωση χωρίς αντίτιμο. Περιλαμβάνει όλα τα είδη μουσικής: κλασσική, παραδοσιακή, ελληνική και ξένη και οργανώνεται σε πολλούς διαφορετικούς χώρους μέσα και έξω από την πόλη.  Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ, μουσικοί περιδιαβαίνουν την πόλη πλημυρίζοντας με τις φωνές και τους ήχους των μουσικών τους οργάνων κάθε γωνιά της,  υπαίθρια events λαμβάνουν χώρα σε διάφορα σημεία δίνοντας την αίσθηση μιας ανεξάντλητης γιορτής.

2009

filarmoniki 2009Το φεστιβάλ «Βέροια Εύηχη πόλη» παρουσιάστηκε για πρώτη φορά τον Ιούνιο του 2009 και διήρκησε τρεις ημέρες (19-21 Ιουνίου 2009). Στην πρώτη διοργάνωση πραγματοποιήθηκαν δεκαέξι εκδηλώσεις σε οκτώ διαφορετικούς χώρους. Σε αυτήν συμμετείχαν τρεις ορχήστρες (φιλαρμονική, συμφωνική, εγχόρδων), δώδεκα μουσικά σύνολα διαφόρων ειδών μουσικής ελληνικής και ξένης, σύγχρονης και παραδοσιακής (JazzLatinRock, κλασική, έντεχνη και παραδοσιακή) και δύο χορωδίες. Το πρόγραμμα συμπληρωνόταν από μία παράλληλη δραστηριότητα (Ο πόλεμος της χαμένης παντόφλας του Ευγένιου Τριβιζά) με αποδέκτες τα παιδιά της πόλης, που σκοπό είχε να τα φέρει σε επαφή με τη μουσική, το θέατρο και το τραγούδι.

2010

eyichi 2010 1Το επόμενο έτος (2010) η «Εύηχη πόλη» πραγματοποιήθηκε κατά το διάστημα 19-21 Ιουνίου και περιελάμβανε δεκατέσσερις διαφορετικές εκδηλώσεις, οι οποίες υλοποιήθηκαν σε επτά διαφορετικούς χώρους. Σε αυτήν συμμετείχαν τρεις ορχήστρες (φιλαρμονική, εγχόρδων, συμφωνική), πέντε μουσικά σύνολα με ρεπερτόριο παραδοσιακό, λαϊκό, έντεχνο, ελληνικό και ξένο, και rock και δύο χορωδίες, οι οποίες παρουσίασαν έργα ελλήνων δημιουργών.

eyichi 2010 2Για πρώτη φορά στη διοργάνωση συμπεριλήφθηκαν και δύο συναυλίες μέσα και έξω από την πόλη. Στην πρώτη συναυλία με έντεχνο ελληνικό ρεπερτόριο, η οποία πραγματοποιήθηκε στο άλσος του φράγματος του Αλιάκμονα, συμμετείχαν ο Ν. Πορτοκάλογλου, ο Μ. Φάμελλος και ο Ν. Ζιώγαλας και στη δεύτερη συναυλία, στο πάρκο των Αγίων Αναργύρων, ο Γιάννης Αγγέλακας με τους Ντίνο Σαδίκη και Στάθη Αραμπατζή.

eyichi 2010 4Το πρόγραμμα της διοργάνωσης συμπληρώθηκε από δύο παράλληλες δραστηριότητες. Η πρώτη, μουσικοπαιδαγωγική παράσταση (Η χώρα με του παράξενους ανθρώπους) απευθυνόταν σε παιδιά σχολικής ηλικίας. Η δεύτερη αφορούσε έκθεση της φωτογραφικής ομάδας Βέροιας «Αντίθεσις», η οποία συμμετείχε για πρώτη φορά στο φεστιβάλ.

2011

Η «Εύηχη» του 2011 ήταν η πολυπληθέστερη διοργάνωση από πλευράς εκδηλώσεων, καθώς σε αυτήν συμπεριλήφθηκαν εικοσιεπτά εκδηλώσεις, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν σε δεκατρείς διαφορετικούς χώρους από 21 έως 26 Ιουνίου. Μια πρωτοτυπία της «Εύηχης πόλης 2011» ήταν ότι σε αυτήν εντάχθηκαν και πραγματοποιήθηκαν για πρώτη φορά εκδηλώσεις σε δημοτικά διαμερίσματα του διευρυμένου πλέον Δήμου Βέροιας, όπως το Μακροχώρι, η Βεργίνα, τα Ριζώματα, ο Άγιος Γεώργιος και η Πατρίδα. Άλλη μια πρωτοτυπία ήταν η συμμετοχή των εφορειών αρχαιοτήτων (ΙΖ΄ ΕΚΠΑ και 11η ΕΒΑ) στη διοργάνωση με την παραχώρηση των αύλειων χώρων μουσείων και μνημείων για την πραγματοποίηση εκδηλώσεων. Έτσι, εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν για πρώτη φορά στους αύλειους χώρους του μουσείου των Αιγών (Βεργίνα) και της Εκκλησίας του Χριστού στη Βέροια.

eyichi 2012 1Σε επίπεδο εκδηλώσεων στην «Εύηχη πόλη 2011» παρουσιάστηκαν δύο φιλαρμονικές ορχήστρες και μία συμφωνική, δεκαπέντε μουσικά σχήματα ποικίλου ρεπερτορίου, δύο χορωδίες και πέντε παράλληλες δραστηριότητες. Στις παράλληλες δραστηριότητες συμπεριλήφθηκαν, για πρώτη φορά επίσης, προβολές ντοκιμαντέρ σχετικών με τη μουσική, ενώ δεν έλειψαν και οι δραστηριότητες με αποδέκτες τα παιδιά και η φωτογραφική έκθεση της ομάδας «Αντίθεσις».

eyichi 2012 2Τέλος, το 2011 πραγματοποιήθηκαν τρεις συναυλίες ελλήνων καλλιτεχνών, μία στο πάρκο των Αγίων Αναργύρων και δύο στο άλσος του φράγματος στον Αλιάκμονα. Στην πρώτη ο Φοίβος Δεληβοριάς παρουσίασε τον «αθέατο άνθρωπο», ενώ στις άλλες δύο ο Χρήστος Νικολόπουλος «συμπαρέσυρε» το κοινό σε «μια αυθεντική λαϊκή γιορτή» και μεταμεσονύκτια η Ελένη Πέτα και ο Παναγιώτης Μάργαρης παρουσίασαν έργα ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών σύγχρονου ρεπερτορίου.

2012

eyichi 2012 3Η «Εύηχη πόλη» του 2012 επανέρχεται, αριθμητικά, στα επίπεδα της «Εύηχης» του 2010. Πραγματοποιήθηκαν συνολικά δεκατέσσερις εκδηλώσεις σε δώδεκα διαφορετικούς χώρους εκ των οποίων ένας περιφερειακός (Μακροχώρι), από 21 έως Ιουνίου. Εκδηλώσεις επίσης πραγματοποιήθηκαν και στους αύλειους χώρους του αρχαιολογικού μουσείου Βέροιας, του βυζαντινού μουσείου eyichi 2012 4Βέροιας, καθώς και στην αυλή του αρχοντικού Σαράφογλου. Τέλος, στους χώρους των εκδηλώσεων εντάσσεται για πρώτη φορά και το θέατρο άλσους «Μελίνα Μερκούρη», όπου πραγματοποιήθηκε μία συναυλία.

Στη διοργάνωση του 2012 συμμετείχαν τρεις φιλαρμονικές ορχήστρες, έντεκα μουσικά σχήματα και μία χορωδία. Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε και μία συναυλία, όπου ο Γιάννης Χαρουλής παρουσίασε τις «Μαγγανείες».

2013

eyichi 2014 1Το επόμενο έτος (2013) η διοργάνωση περιελάμβανε δώδεκα εκδηλώσεις, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν σε εννέα διαφορετικούς χώρους από 21 έως 23 Ιουνίου. Σε γενικές γραμμές δεν παρουσιάζονται ιδιαίτερες αλλαγές σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, τόσο από πλευράς ρεπερτορίου, όσο και από πλευράς χώρων υλοποίησης.

eyichi 2014 3Στην «Εύηχη πόλη» του 2013 συμμετείχαν τρεις φιλαρμονικές ορχήστρες, έξι μουσικά σχήματα και μία χορωδία. Επίσης, πραγματοποιήθηκε μία συναυλία, στο θέατρο άλσους «Μελίνα Μερκούρη» (Ελευθερία Αρβανιτάκη, Μια φορά συμβαίνει…), ενώ στις παράλληλες εκδηλώσεις εντάχθηκε η έκθεση έργων ζωγραφικής με θέμα τη μουσική, του συλλόγου αποφοίτων της Σχολής Καλών Τεχνών Θεσσαλονίκης.

2014

Τέλος, η «Εύηχη» του 2014 περιελάμβανε δεκαπέντε εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν σε οκτώ διαφορετικούς χώρους από 19 έως 22 Ιουνίου. Στη διοργάνωση συμμετείχαν τέσσερις ορχήστρες (φιλαρμονικές, καμεράτα, εγχόρδων), επτά μουσικά σχήματα ποικίλου ρεπερτορίου (παραδοσιακό, κλασικό, έλληνες και ξένοι συνθέτες, σύγχρονο ελληνικό και ξένο, λαϊκό, ρεμπέτικο κ.α.) και δύο χορωδίες. Το πρόγραμμα συμπληρωνόταν με δύο μουσικές παραστάσεις για παιδιά και μία συναυλία με τις Ελένη Τσαλιγοπούλου και Μελίνα Κανά, στο θέατρο άλσους «Μελίνα Μερκούρη».

eyichi 2014 4Συγκριτικά με τις αμέσως προηγούμενες διοργανώσεις στην «Εύηχη πόλη» του 2014 παρατηρείται ότι επανεντάσσονται εκδηλώσεις στις οποίες συμμετείχαν ορχήστρες κλασικής μουσικής, οι οποίες δεν περιλαμβάνονταν στα προγράμματα των προηγούμενων ετών (2012, 2013) καθώς επίσης επιστρέφουν και οι εκδηλώσεις με αποδέκτες το μαθητικό κοινό, οι οποίες, επίσης, δεν περιλαμβάνονταν στα προγράμματα των προηγούμενων ετών (2012, 2013). Με τον τρόπο αυτό η «Εύηχη» του 2014 παρουσιάζεται αναθεωρημένη και ποιοτικότερη σε σχέση με τα προηγούμενα έτη.

 

 

eyichi 2014 52015

Η ίδια ανοδική, ποιοτική πορεία συνεχίζεται και στη διοργάνωση του 2015, όπου σύμφωνα με το πρόγραμμα συμμετέχουν δύο ορχήστρες (συμφωνική, φιλαρμονική), έξι μουσικά σχήματα ποικίλου μουσικού ρεπερτορίου, και μία χορωδία. Το πρόγραμμα εμπλουτίζεται με τρεις συναυλίες (Μητσιάς – Βελεσιώτου, Ρεμπούτσικα, Ξυδάκης – Λουδοβίκος των Ανωγείων) και αρκετές παράλληλες δραστηριότητες ιδιαίτερα πρωτότυπες. Μεταξύ αυτών προβολές ταινιών με θέμα τη μουσική και δράσεις για παιδιά. Τέλος, για πρώτη φορά στο φεστιβάλ εντάσσεται και έκθεση βιβλίου με θέμα τη μουσική. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πρόγραμμα του 2015 εντάσσονται εκδηλώσεις οι οποίες θα πραγματοποιηθούν σε δημοτικά διαμερίσματα (Βεργίνα, Μακροχώρι) κάτι που είχε να συμβεί από τη διοργάνωση του 2012 και αποδεικνύει ότι το φεστιβάλ βρίσκεται συνεχώς σε πορεία ανάπτυξης. Η «Εύηχη πόλη» 2015 διήρκεσε πέντε ημέρες από 18 έως 22 Ιουνίου. Δυστυχώς κάποιες από τις εκδηλώσεις δεν πραγματοποιήθηκαν λόγων των έκτακτων καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν τις συγκεκριμένες ημέρες.

2016

Επόμενος σταθμός για την "Εύηχη πόλη" το έτος 2016. Ένα τετραήμερο γεμάτο μουσική και ζωντάνια έρχεται να τονώσει τη ζωή της πόλης και των κατοίκων της. Στη Βέροια από 24 έως 27 Ιουνίου θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε μουσική διαφόρων ειδών μέσα από τις δώδεκα διαφορετικές εκδηλώσεις της "Εύηχης". Σε αυτές συμμετέχουν επτά μουσικά σχήματα ποικίλου ρεπερτορίου (jazz, κλασσικό, έντεχνο, σύγχρονο, παραδοσιακό), η φιλαρμονική ορχήστρα της Κ.Ε.Π.Α. Δ. Βέροιας, η οποία θα παίξει σε "ρυθμούς rock" κομμάτια που άφησαν εποχή, μουσικών συγκροτημάτων όπως Queen, Pink Floyd, Scorpions κ.τ.λ. Επίσης, στο πρόγραμμα περιλαμβάνεται παράσταση δρόμου με μουσικούς και ζογκλέρ, καθώς και παράσταση Flamenco, με σκοπό την προβολή του συγκεκριμένου είδους. Τα δύο μεγάλα μουσικά γεγονότα που χαρακτηρίζουν την "Εύηχη" του 2016 είναι οι ανοιχτές συναυλίες "Εδώ είναι του Ρασούλη" και η " Κιβωτός" των Μάριου Φραγκούλη και Γιώργου Περρή. Στην πρώτη συμμετέχουν ο Μανώλης Λιδάκης, η Σοφία Παπάζογλου, η Ναταλία Ρασούλη, ο Κωνσταντίνος Στεφανής και ο Πέτρος Βογιόπουλος και πρόκειται για ένα αφιέρωμα στον Μανώλη Ρασούλη, από ανθρώπους, οι οποίοι επηρεάστηκαν από το έργο και την προσωπικότητα του Ρασούλη. Στην "Κιβωτό" ο Μάριος Φραγκούλης και ο Γιώργος Περρής παρουσιάζουν τη νέα τους δισκογραφική δουλειά, στην οποία περιλαμβάνονται μερικά από τα ωραιότερα τραγούδια της δεκαετίας του '80 και του '90.

eyichi 2014 9

eyichi 2014 7

eyichi 2014 8

Επικοινωνία - Όροι χρήσης

Επικοινωνία 

Διεύθυνση
Παύλου Μελά & Μπιζανίου Βέροια Τ.Κ 591 00
Τηλέφωνο  
2331078127 - 2331078100
Email: info@veriahistory.gr
Όροι Χρήσης
Ιστοσελίδας
 

Δήλωση προστασίας προσωπικών δεδομένων
  Σημείωμα 
Ο δικτυακός χώρος veriahistory.gr βρίσκεται σε περίοδο δοκιμαστικής λειτουργίας και υπόκειται σε συνεχόμενες λειτουργικές και δομικές αλλαγές καθώς και συνεχόμενη προσθήκη περιεχομένου