ΗΜΑΘΙΑ – Ένα «άγνωστο» τοπικό περιοδικό

IMATHIA 3Κατά τη διάρκεια της επτάχρονης δικτατορίας (1967-1974) και συγκεκριμένα κατά τα έτη 1970-1973 κυκλοφόρησε από τη Νομαρχία Ημαθίας η διμηνιαία έκδοση με τον τίτλο «Ημαθία». Πρόκειται για ένα περιοδικό που σκοπό είχε να προβάλει τις θέσεις του καθεστώτος, καθώς επίσης και να παρουσιάσει τη δραστηριότητα των οργάνων του σε όλους τους τομείς.

Ανάμεσα στο αρχειακό υλικό του Κέντρου Τοπικής Ιστορίας και Πολιτισμού περιλαμβάνονται δύο τεύχη του περιοδικού (3 και 5), από τα οποία απορρέουν στοιχεία για την ιστορία της Ημαθίας την περίοδο της Χούντας.

Από την ύλη των δύο τευχών διαφαίνεται ότι το περιοδικό διατηρεί μια, σχετικά, σταθερή δομή. Στις πρώτες σελίδες του περιοδικού περιλαμβάνονται άρθρα, κείμενα, εγκύκλιοι, διαταγές, ομιλίες κ.τ.λ. κυβερνητικών ή τοπικών πολιτικών αξιωματούχων, τα οποία απηχούν και προβάλουν την ιδεολογία και τις απόψεις του δικτατορικού καθεστώτος.

Στην ύλη του περιοδικού, μεγάλο μέρος αφιερώνεται στα επιτελεσθέντα έργα στο νομό και εξαίρεται η συμβολή των οργάνων του καθεστώτος σε αυτά. Στο κομμάτι αυτό προβάλλονται επίσης και τα διάφορα πολιτικά πρόσωπα που επισκέπτονταν την πόλη σε διάφορες ευκαιρίες. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται ο υπουργός Εσωτερικών Σ. Παττακός, ο υπουργός Προεδρίας Αγαθαγγέλου, ο υφυπουργός Γκαντώνας.

Στο 3ο τεύχος, μέρος της ύλης αναφέρεται σε θέματα που σχετίζονται με την τοπική ιστορία της Ημαθίας και συγκεκριμένα με το Μακεδονικό Αγώνα, τους πεσόντες Μάκεδονομάχους, τους ζώντες Μακεδονομάχους, την επανάσταση της Νάουσας (1822) και το ιερό της μητρός των Θεών στη Λευκόπετρα.

Τέλος, η ύλη συμπληρώνεται με την προβολή των δραστηριοτήτων διαφόρων φορέων του νομού συμπεριλαμβανομένων του Στρατού καιIMATHIA 5 της Εκκλησίας.

Από τα δύο τεύχη του περιοδικού, αλλά και από τη συνολική μελέτη του συμπεραίνεται ότι ο λόγος της κυκλοφορίας του ήταν η προβολή και διάδοση των πολιτικών θέσεων της δικτατορικής κυβέρνησης και ο προπαγανδισμός του έργου της στο ευρύ κοινό. Αυτός ήταν και ένας από τους λόγους που το περιοδικό δεν πωλούνταν αλλά διανέμονταν δωρεάν.

Τα δύο τεύχη του περιοδικού περιλαμβάνονται στην Ιδιωτική Συλλογή του κ. Γιάννη Καμπούρη, ο οποίος τα πρόσφερε στο Κ.Τ.Ι.Π.

 

Περισσότερα στοιχεία για την έκδοση του περιοδικού βλ. Αλέκος Χατζηκώστας, «Ημέρες 7χρονης δικτατορίας στην Ημαθία» Ημαθία: Σκιαγραφώντας την ιστορία της μέσα από τις συλλογές των Γ.Α.Κ., (Πρακτικά Επιστημονικής Ημερίδας) Ε.Μ.Ι.Π.Η., Βέροια, 2014, 225-241.

Επικοινωνία - Όροι χρήσης

Επικοινωνία 

Διεύθυνση
Παύλου Μελά & Μπιζανίου Βέροια Τ.Κ 591 00
Τηλέφωνο  
2331078127 - 2331078100
Email: info@veriahistory.gr
Όροι Χρήσης
Ιστοσελίδας
 

Δήλωση προστασίας προσωπικών δεδομένων
  Σημείωμα 
Ο δικτυακός χώρος veriahistory.gr βρίσκεται σε περίοδο δοκιμαστικής λειτουργίας και υπόκειται σε συνεχόμενες λειτουργικές και δομικές αλλαγές καθώς και συνεχόμενη προσθήκη περιεχομένου