Ακολουθία του Οσίου και Θεοφόρου Πατρός ημών Αντωνίου του Νέου του εν τη Σκήτη Βερροίας ασκήσαντος

Akolouthia 1894 1Η πρώτη έντυπη ακολουθία προς τιμή του Οσίου Αντωνίου του Νέου του πολιούχου της Βέροιας εκδόθηκε το έτος 1764 από τυπογραφείο της Μοσχόπολης. Ακριβώς πενήντα χρόνια μετά, το έτος 1806 ο μητροπολίτης Βεροίας και Ναούσης Χρύσανθος ηγήθηκε της προσπάθειας έκδοσης νέας ακολουθίας στην οποία φέρεται να συνέθεσε και τον κανόνα του όρθρου. Η ακολουθία τυπώθηκε σε τυπογραφείο της Κωνσταντινούπολης και μέχρι το τέλος του 19ου αιώνα έγιναν και άλλες ανατυπώσεις. Στα τέλη του 19ου αιώνα, το έτος 1894 επί μητροπολίτη Βεροίας και Ναούσης Κοσμά Ευμορφόπουλου εκδόθηκε η τρίτη ακολουθία από τυπογραφείο της Θεσσαλονίκης. Τέλος, κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα εντοπίζονται ανατυπώσεις προηγούμενων ακολουθιών αλλά και εκδόσεις νέων. 

Μεταξύ του έντυπου αρχειακού υλικού που περιλαμβάνεται στη συλλογή του Μερκουρίου Καρακωστή υπάρχει και η τρίτη ακολουθία του οσίου Αντωνίου. Πρόκειται για φυλλάδιο διαστάσεων 20,8 x 14,5 cm, αποτελούμενο από 24 σελίδες και εξώφυλλο. Η κατάστασή του, αν εξαιρεθούν φθορές λόγω του χρόνου και μία τετράγωνη σχισμή στο ανάπτυγμα των φύλλων του, κρίνεται ικανοποιητική. Η ακολουθία επιγράφεται: «Ακολουθία του Οσίου και Θεοφόρου Πατρός ημών Αντωνίου του Νέου και Θαυματουργού του εν τη Σκήτη Βερροίας ασκήσαντος», εκδόθηκε, όπως προαναφέρθηκε, στη Θεσσαλονίκη, από το τυπογραφείο του Ν. Χριστομάνου, οδός Φραγκομαχαλά 102, κατά το έτος 1894. Η ακολουθία περιλαμβάνει τα απαραίτητα κείμενα για τις ακολουθίες του Εσπερινού, του Όρθρου και της Θείας Λειτουργίας και αποτελεί στοιχείο για την περαιτέρω αξιοποίησή της σε διάφορα πεδία της θεολογικής επιστήμης.

Περισσότερα για τις ακολουθίες του Οσίου Αντωνίου βλ. Παντελεήμων Καλπακίδης (Μητρ.) Ο Πολιούχος της Βέροιας όσιος Αντώνιος ο νέος, Βέροια, 2004, 39-43, όπου και βιβλιογραφία.

Επικοινωνία - Όροι χρήσης

Επικοινωνία 

Διεύθυνση
Παύλου Μελά & Μπιζανίου Βέροια Τ.Κ 591 00
Τηλέφωνο  
2331078127 - 2331078100
Email: info@veriahistory.gr
Όροι Χρήσης
Ιστοσελίδας
 

Δήλωση προστασίας προσωπικών δεδομένων
  Σημείωμα 
Ο δικτυακός χώρος veriahistory.gr βρίσκεται σε περίοδο δοκιμαστικής λειτουργίας και υπόκειται σε συνεχόμενες λειτουργικές και δομικές αλλαγές καθώς και συνεχόμενη προσθήκη περιεχομένου