Η συλλογή του Λεωνίδα Δαμιανίδη στο VeriaHistory.gr

Με την εγκατάσταση των στρατιωτικών δυνάμεων της Αντάντ στη Βέροια τον Αύγουστο του 1916 έφτασαν στην πόλη αξιωματικοί και στρατιώτες διαφόρων εθνικοτήτων. Μεταξύ αυτών και Άγγλοι, Γάλλοι, Ρώσοι, Σέρβοι κ.τ.λ. Ειδικά, ο γαλλικός στρατός διέθετε φωτογραφικό – κινηματογραφικό συνεργείο. Πολύτιμο υλικό από την εποχή σώζεται σήμερα στα αρχεία του υπουργείου πολιτισμού της Γαλλίας. Παράλληλα, φωτογραφίες της εποχής εκδόθηκαν από εκδοτικούς οίκους της Γαλλίας, ενώ άλλοι αξιωματικοί και στρατιώτες διατήρησαν φωτογραφικό υλικό στα προσωπικά τους αρχεία.

Η συλλογή του Λεωνίδα Δαμιανίδη περιλαμβάνει φωτογραφικό υλικό από προσωπικό αρχείο Γάλλου Στρατιώτη που εγκαταστάθηκε στη Βέροια το διάστημα 1916-1918. Μεταξύ άλλων στο φωτογραφικό υλικό περιλαμβάνονται σημειώσεις που αναφέρονται στα θέματα των φωτογραφιών αλλά και στην ημερομηνία λήψης του. Σύμφωνα με αυτές οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν τον Αύγουστο του 1918.

Όπως διαπιστώνεται από την παράθεση της φωτογραφικής συλλογής, αυτή περιλαμβάνει τοπία της Βέροιας, γέφυρες, τον Τριπόταμος, τζαμιά, πρόσωπα της πόλης κ.α. Οι φωτογραφίες αυτές βοηθούν τόσο στην αποτύπωση σημείων της πόλης, όσο και στην αποτύπωση της κοινωνικής ζωής σε αυτήν στα τέλη της 2ης δεκαετίας του 20ου αιώνα.

Το παραπάνω υλικό δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στον τόμο «Βέροια 1900-1975» και περιλαμβάνεται ήδη στην ψηφιακή πλατφόρμα VeriaHistory.gr.

Επικοινωνία - Όροι χρήσης

Επικοινωνία 

Διεύθυνση
Παύλου Μελά & Μπιζανίου Βέροια Τ.Κ 591 00
Τηλέφωνο  
2331078127 - 2331078100
Email: info@veriahistory.gr
Όροι Χρήσης
Ιστοσελίδας
 

Δήλωση προστασίας προσωπικών δεδομένων
  Σημείωμα 
Ο δικτυακός χώρος veriahistory.gr βρίσκεται σε περίοδο δοκιμαστικής λειτουργίας και υπόκειται σε συνεχόμενες λειτουργικές και δομικές αλλαγές καθώς και συνεχόμενη προσθήκη περιεχομένου