Βέροια - Veroia 1900-1975

Παύλος Πυρινός

Παρουσίαση Ιστορικού Λευκώματος
Βέροια - Veroia 1900-1975 Από την Οθωμανοκρατία ως τη Μεταπολίτευση Φωτογραφίες και Αναμνήσεις
Κ.Ε.Π.Α. Δήμου Βέροιας, Βέροια, 2014


Το γεγονός της έκδοσης του Ιστορικού Λευκώματος από την Κοινωφελή Επιχείρηση Πολλαπλής Ανάπτυξης (ΚΕΠΑ ΔΗΜΟΥ ΒΕΡΟΙΑΣ), με τον ανωτέρω τίτλο, σημάδεψε θετικά το έτος 2014.

Το Ιστορικό Λεύκωμα της Βέροιας είναι ένας καλαίσθητος τόμος, σχήματος μεγάλου (Β) και περιέχει, εκτός από τον πίνακα συντομογραφιών, Δημοσίων και Ιδιωτικών συλλογών φωτογραφικού Υλικού, από τους προλόγους-χαιρετισμούς Γ. Καράογλου, Υπουργού Μακεδονίας και Θράκης, Χαρούλας Ουσουλτζόγλου Γεωργιάδη, Δημάρχου Βέροιας, Νικολάου Μαυροκεφαλίδη, Αντιδημάρχου και Συντονιστή της Οργανωτικής επιτρο­πής των Επετειακών εκδηλώσεων (1912-2012), Γεωργίου Μιχαηλίδη, προέδρου της Κ.Ε.Π.Α., Γιάννη Καμπούρη, Διευθυντή Κ.Ε.Π.Α. Δήμου, την εισαγωγή του Δρ Εμμανουήλ Γ. Ξυνάδα, το κείμενο της Αναστασίας Γ. Ταναμπάση, MSC, που αναφέρεται στις δυσκολίες της μετάφρα­σης στην Αγγλική γλώσσα, την Ενδεικτική Βιβλιογραφία Μελέτες-Μονογραφίες-Αρθρα-Περιοδικά, Συλλογικούς τόμους, τοπικές εφημερίδες), το κυρίως θέμα, διηρημένο σε τρεις μεγάλες ενότητες (με υποδιαιρέσεις).

Α' Ενότητα - Από την Αυτοκρατορία στο Εθνικό Κράτος (1900-1925), Β' Ενότητα - Από τον Μεσοπόλεμο μέχρι το τέλος του Εμφυλίου Πολέμου 1925-1950, Γ' Ενότητα - Από το τέλος του Εμφυλίου ως τη Μεταπολίτευση 1950-1975.

Με την έκδοση του Ιστορικού Λευκώματος της Βέροιας, έκλεισε μια προσπάθεια πολλών ετών. Ήταν να εκδοθεί το 2012 με τη συμπλήρωση των εκατό χρόνων από την απελευθέρωση της Βέροιας, αλλά δεν κατέστη εφικτή, λόγω πολλών παραγόντων. Ευτυχώς, το 2012 εκδόθηκε η δίτομη Ιστορία της Βέροι­ας του Δρ. Αντώνη Κολτσίδα που κάλυψε ένα μεγάλο κενό των επετειακών εκδηλώσεων.

Δεν θα ήταν υπερβολή να σημειώσουμε εδώ ότι δεν θα είχαμε την έκδοση αυτή του Ιστορικού Λευκώματος της Βέροιας, αν δεν ήταν στη διαδικασία της έκδοσης ο Γιάννης Καμπούρης, Δν/της της ΚΕΠΑ Δήμου Βέροιας, ένας ταλαντούχος Δ/ντής. Κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια, αγωνίστηκε τα μέ­γιστα για την συγκεκριμένη έκδοση. Του αξίζουν ιδιαίτερα συγχαρητήρια!

Ακόμη, αξίζουν πολλά συγχαρητήρια και σε όλους που εμπλέκονται στην έκδοση αυτή. Τον υπουργό Θ.Γ. Καράογλου, τη Δήμαρχο Χαρούλα Ουσουλτζόγλου-Γεωργιάδη, τους κ. Νικόλαο Μαυρο­κεφαλίδη, Γεώργιο Μιχαηλίδη και το προσωπικό της Κ.Ε.Π.Α.

Τί είναι όμως το Ιστορικό Λεύκωμα της Βέροι­ας; Είναι ένα βιβλίο με φωτογραφίες τοπίων, δημοσίων κτιρίων, εκκλησιών, σχολείων, αλλά και με φωτογραφίες από την οικονομική, πολιτική, κοινωνική, θρησκευτική, αθλητική και πολιτιστική ζωή της πόλης μας, που δίνουν την ευκαιρία στον αναγνώστη να έλθει σε επαφή με το ιστορικό παρελθόν της Βέροιας και να αποκομίσει μια σφαιρική εικόνα για τη Βέροια του χθες και την πορεία της στο «αύριο»·

Για το σκοπό αυτό χρησιμοποιήθηκαν επιλεγμένες φωτογραφίες που βοήθησαν στη σύνθεση της ιστορίας της Βέροιας, ανέδειξαν την ιστορικότητά της και παρα­πέμπουν σε όλα εκείνα τα γεγονότα που διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση και ανάπτυξη όλων των τομέων που συνθέτουν την οικονομική και πολιτι­στική ανάπτυξη της Βέροιας. Πράγματι, οι φωτογραφίες αποτελούν ένα από τα μέσα καταγραφής της ιστορικής πραγματικότητας και συμβάλουν στην επιμόρφωση του αναγνώστη. Αυτό που εντυπωσιάζει και αναδεικνύει τη σπουδαιότητα του Ιστορικού Λευκώματος της Βέροιας «Βέροια 1900-1975», είναι η πετυχημένη προσπάθεια τεκμηρίω­σης του υλικού (Φυτογραφιών) με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Αρχιτέκτονας της επιτυχίας είναι ο Δρ. Εμμανουήλ Ξυνάδας που επένδυσε το όλο, φωτογραφικό υλικό με άξια λόγου εισαγωγικά κείμενα και συνοπτικές σημειώσεις (λεζάντες), με απώτερο σκοπό την ανάδειξη, προβολή και διάσωση της νεότερης ιστορίας της πόλης μας, τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης και τη μεταλαμπάδευσή της σε νεότερες γενιές. Αυτός επιμελήθηκε την έκδοση με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Τα εισαγωγικά σημειώματα είναι κατατοπιστικά, προ­σεγμένα και με αυτά διασαφηνίζονται χρονολογικά τα γε­γονότα που σημάδεψαν την ιστορία της Βέροιας. Με έναν τρόπο, ωραίο και παραστατικό, ο Εμμ. Ξυ­νάδας περιγράφει το πώς (η Βέροια) πέρασε από την οθωμανική κυριαρχία στον εθνικό κορμό του Ελληνικού κράτους, τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, τη Μικρασιατική Καταστροφή, την έλευση των προσφύγων, τον Β' Παγκό­σμιο Πόλεμο, τον εμφύλιο, τη δικτατορία του Παπαδόπουλου και τη μεταπολίτευση. Με τα εισαγωγικά κείμενα όλων των ενοτήτων έδωσε ο Εμμ. Ξυνάδας μια συνοπτική και υπεύθυνη ιστορία της Βέροιας, βάσει των φωτογραφιών που είναι προσεγγίσιμη και διαβάζεται ευχάριστα από το ευρύτερο κοινό. Δεν απέκρυψε γεγονότα που μπορεί να μην αρέσουν. Σκοπός του να διδασκόμαστε από τα λάθη του παρελθό­ντος. Άξιος πολλών συγχαρητηρίων ο Εμμ. Ξυνάδας για τη μεγάλη του πνευματική προσφορά στην πόλη μας!

Το Ιστορικό Λεύκωμα της Βέροιας «Βέροια 1900- 1975», θα γίνει γνωστό και πέρα από τα όρια της Ελλά­δος εξαιτίας της μετάφρασής του στην Αγγλική γλώσσα. Παρ’ όλες τις δυσκολίες (ορολογίες, μεταγραφή των ελληνικών χαρακτήρων, μεταγραφή των τοπωνυμιών, αναζήτηση των καταλλήλων εκφράσεων) η Αναστασία Γ. Ταναμπάση κατόρθωσε να τις ξεπεράσει και να παρουσι­άσει μια μετάφραση πολύ πετυχημένη που επιτρέπει την κατανόηση του Ιστορικού Λευκώματος της Βέροιας (1900- 1975). Τις αξίζουν πολλά συγχαρητήρια!

Κλείνοντας το σημείωμα αυτό, θα ήθελα να τελειώσω με τα λόγια του Γιάννη Καμπούρη: «Θα ήμουν ιδιαίτερα ευτυχής αν η έκδοση αυτή δε σηματοδοτεί ένα τέλος, αλλά μια αρχή. Η ιστορική μνήμη είναι η πιο ιερή παρα­καταθήκη που οφείλουμε να κληροδοτήσουμε στην επό­μενη γενιά, αν θέλουμε να στηρίξουμε το αύριο της πόλης μας».
Συγχαρητήρια στο Δήμο Βέροιας για την αξιόλογη αυτή έκδοση!

Δημοσιεύτηκε στο Λαού του Σαββατοκύριακου, Σάββατο και Κυριακή 8-9 Νοεμβρίου, 2014, 13

 

Επικοινωνία - Όροι χρήσης

Επικοινωνία 

Διεύθυνση
Παύλου Μελά & Μπιζανίου Βέροια Τ.Κ 591 00
Τηλέφωνο  
2331078127 - 2331078100
Email: info@veriahistory.gr
Όροι Χρήσης
Ιστοσελίδας
 

Δήλωση προστασίας προσωπικών δεδομένων
  Σημείωμα 
Ο δικτυακός χώρος veriahistory.gr βρίσκεται σε περίοδο δοκιμαστικής λειτουργίας και υπόκειται σε συνεχόμενες λειτουργικές και δομικές αλλαγές καθώς και συνεχόμενη προσθήκη περιεχομένου