Από τη Βέροια... στην Αμερική

 

Το νησί Έλις, ανοιχτά του Μανχάταν, γίνεται ο πρώτος σταθμός των Ελλήνων μεταναστών προτού πατήσουν τη «Γη της Επαγγελίας». Εκεί υποβάλλονται σε ιατρικές εξετάσεις και εγκρίνεται ή όχι η είσοδός τους στις ΗΠΑ.

Μεταξύ αυτών και μετανάστες από τη Βέροια, οι οποίοι πέρασαν μεγάλο μέρος της ζωής στην Αμερική. Το καλό είναι ότι σε πολλές περιπτώσεις δεν ξέχασαν την γεννέτειρά τους τη Βέροια, την οποία υποστήριξαν με διάφορα μέσα.

Από τα αρχεία του EllisIsland αναφέρονται, ενδεικτικά, τα ονόματα των Βεροιωτών που έφτασαν στα τέλη του 19ου αιώνα και τις αρχές του 20ου αι. όπως: ο Δημήτριος Ζωγιός, πατέρας της ευεργέτιδας Θεανώς Ζωγιοπούλου, ο Αναστάσιος Αντωνιάδης, ο Περικλής Χριστοδούλου, αλλά και ο Αντώνιος Πρωτοψάλτης και ο Κωνσταντίνος Περδίκας τα ονόματα των οποίων γίνονται γνωστά από άλλες πηγές. Η λίστα των Βεροιωτών μεταναστών στην Αμερική είναι αρκετά μεγάλη και έχει προξενήσει το ενδιαφέρων των ερευνητών της τοπικής ιστορίας.

 

Με πληροφορίες από το http://www.sansimera.gr

Επικοινωνία - Όροι χρήσης

Επικοινωνία 

Διεύθυνση
Παύλου Μελά & Μπιζανίου Βέροια Τ.Κ 591 00
Τηλέφωνο  
2331078127 - 2331078100
Email: info@veriahistory.gr
Όροι Χρήσης
Ιστοσελίδας
 

Δήλωση προστασίας προσωπικών δεδομένων
  Σημείωμα 
Ο δικτυακός χώρος veriahistory.gr βρίσκεται σε περίοδο δοκιμαστικής λειτουργίας και υπόκειται σε συνεχόμενες λειτουργικές και δομικές αλλαγές καθώς και συνεχόμενη προσθήκη περιεχομένου