Παράρτημα της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών στη Βέροια (Ιούνιος 1940)

Η Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών ιδρύθηκε στις  29 Απριλίου 1939 στη Θεσσαλονίκη. Ιδρυτικά μέλη της υπήρξαν άνθρωποι που ανήκαν στον πνευματικό και εμπορικό κόσμο της πόλης. Σκοπός της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών ήταν, σύμφωνα με το καταστατικό, η περισυλλογή, καταγραφή, ταξινόμηση, διατήρηση, μελέτη και δημοσίευση παντός γλωσσικού, αρχαιολογικού, αρχειακού, λαογραφικού υλικού και λαϊκής τέχνης που σχετίζεται με τη Μακεδονία. Παράλληλα η Εταιρεία στόχευε στην ανύψωση του μορφωτικού, πνευματικού και πολιτιστικού επιπέδου του μακεδονικού λαού, με τις εκδόσεις των περιοδικών και συγγραμμάτων της Εταιρείας, με προκηρύξεις γλωσσικών, λαογραφικών και ιστορικών αγωνισμάτων, με την ενίσχυση σχετικών ερευνών, με την ίδρυση και οργάνωση κοινοτικών λαϊκών βιβλιοθηκών, με τη συγκέντρωση συγγραμμάτων και μελετών αναφερομένων στην ιστορία της Μακεδονίας, με την ίδρυση και οργάνωση παραρτημάτων σε διάφορες πόλεις της Μακεδονίας, καθώς επίσης και με κάθε άλλο νόμιμο μέσο το οποίο θα έκρινε βοηθητικό το Διοικητικό Συμβούλιο. Τέλος, ως στρατηγικό στόχο η Εταιρεία έθετε την υπεράσπιση και ανάδειξη της Ελληνικής Μακεδονίας με τα προαναφερόμενα και άλλα μέσα.

ΙΔΡΥΣΗ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ 17 6 19404Μετά τις νόμιμες διαδικασίες και τις εκλογές προέκυψε το πρώτο διοικητικό συμβούλιο το οποίο απαρτιζόταν από τους: Κωνσταντίνο Μερκουρίου ως πρόεδρο, Αντώνιο Σιγάλα ως αντιπρόεδρο, Αλέξανδρο Λέτσα ως γενικό γραμματέα, Ιωάννη Βασδραβέλη ως ταμία, Γεώργιο Τσιστόπουλο ως έφορο, Στίλπωνα Κυριακίδη, Κωνσταντίνο Μικρού, Δημήτριο Μισυρλή, και Χαράλαμπο Λέκα ως συμβούλους.

Στο πλαίσιο επίτευξης των καταστατικών της στόχων, η Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών σε συνεργασία με το Δήμαρχο και πολίτες της Βέροιας αποφάσισαν την ίδρυση παραρτήματος της Εταιρείας στη Βέροια. Η απόφαση πάρθηκε κατόπιν δημόσιας συζήτησης την Κυριακή 16 Ιουνίου 1940, στο δημαρχείο της Βέροιας. Στη συνάντηση παραβρέθηκαν ο καθηγητής Αντώνιος Σιγάλας και οι κ. Λέτσας και Βασδραβέλης από πλευράς Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, ενώ τη Βέροια εκπροσώπησαν ο δήμαρχος και οι πολίτες Αθανάσιος Αυξεντίου καθώς επίσης και ένας αριθμός προσκεκλημένων πολιτών μεταξύ των οποίων ο Ιωάννης Παπαδάκης, ο Κωνσταντίνος Αλεξιάδης, ο Σ. Παπαδήμος κ.α. Αξίζει να σημειωθεί ότι στη συνάντηση είχαν προσκληθεί πάνω από σαράντα Βεροιείς, ενώ ανταποκρίθηκαν μόνο δεκαπέντε γεγονός που προκάλεσε την πικρία του δημάρχου.

Στη συνάντηση πρώτος τοποθετήθηκε ο καθηγητής Σιγάλας, ο οποίος ανέφερε τους σκοπούς της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών και την πρόθεση της για δημιουργία παραρτήματος στη Βέροια με δεδομένο τον πολιτισμικό πλούτο της από τα αρχαία χρόνια, ο οποίος οφείλει να διασωθεί.

Στον καθηγητή Σιγάλα απάντησε ο δήμαρχος Βέροιας, ο οποίος υποσχέθηκε ότι ο Δήμος θα ενισχύσει υλικά και ηθικά το σωματείο, του οποίου τον σκοπό κατανοεί και αναγνωρίζει. Μετά από διεξοδική συζήτηση αποφασίστηκε τελικά η ίδρυση Παραρτήματος Σωματείου Μακεδονικών Σπουδών, στη Βέροια. Επίσης, εξελέγη διοικούσα επιτροπή αποτελούμενη από το δήμαρχο Αθανάσιο Αυξεντίου, τον Ιωάννη Παπαδάκη, τον Κωνσταντίνο Αλεξιάδη, τον Πολυμένη, τον Γεωργ. Πολυζωΐδη, τον Ματθαίο Νιτσιώτα και τον Κωνσταντίνο Τσαπραλή.

Τελικά, φαίνεται πως οι ιστορικές εξελίξεις δεν επέτρεψαν την δραστηριοποίηση του παραρτήματος της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών στη Βέροια, για την οποία δεν προκύπτουν στοιχεία ακόμα και μετά το τέλος του Εμφυλίου. 

Επικοινωνία - Όροι χρήσης

Επικοινωνία 

Διεύθυνση
Παύλου Μελά & Μπιζανίου Βέροια Τ.Κ 591 00
Τηλέφωνο  
2331078127 - 2331078100
Email: info@veriahistory.gr
Όροι Χρήσης
Ιστοσελίδας
 

Δήλωση προστασίας προσωπικών δεδομένων
  Σημείωμα 
Ο δικτυακός χώρος veriahistory.gr βρίσκεται σε περίοδο δοκιμαστικής λειτουργίας και υπόκειται σε συνεχόμενες λειτουργικές και δομικές αλλαγές καθώς και συνεχόμενη προσθήκη περιεχομένου