Ξένοι περιηγητές στη Βέροια

Στην έννοια του περιηγητή περιλαμβάνονται όλοι εκείνοι οι διπλωμάτες, στρατιωτικοί, αρχαιολόγοι, γεωγράφοι, δημοσιογράφοι ή ακόμα και απλοί ταξιδευτές, οι οποίοι επισκέφθηκαν τη Βέροια και οι εντυπώσεις τους αποτυπώθηκαν σε διάφορες εκδόσεις του παρελθόντος.

Οι περισσότερες πληροφορίες για την επίσκεψη περιηγητών στη Βέροια αναφέρονται στον 19ο και στις αρχές του 20ου αιώνα. Πριν το 19ο αιώνα, μεταξύ άλλων, τη Βέροια είχε επισκεφτεί και ο Τούρκος περιηγητής Elviya Celebi, το έτος 1668, και οι εντυπώσεις του καταγράφηκαν στο έργο του Seyahatname (Ταξιδιωτικό), αποτελούμενο από δέκα τόμους.

Κατά το 19ο αιώνα, το έτος 1831, ο Ε. Μ. Cousinéry, γραμματέας και πρόξενος της Γαλλίας στη Θεσσαλονίκη, στο έργο του Περιήγηση στην Μακεδονία (Voyage dans la Macédoine) περιλαμβάνει χαρακτικά πού απεικονίζουν μακεδόνικα νομίσματα, πολλά από τα όποια κόπηκαν στη Βέροια. Επίσης, υπάρχουν αναφορές σε μνημεία της πόλης, όπως π.χ. στα αρχαία τείχη και τον μεσαιωνικό πύργο. Ένας άλλος Γάλλος περιηγητής ο Emille Isambert δίνει πληρέστερη περιγραφή της πόλης αναφερόμενος στις συνοικίες και τα μνημεία της. Τέλος, ο Α. Delacoulonche αναφέρεται αναλυτικότερα στις διαδοχικές επισκέψεις του στα τζαμιά και τις εκκλησίες, τα χριστιανικά, μουσουλμανικά και εβραικά νεκροταφεία αλλά και στα ιδιωτικά σπίτια. Αξίζει να αναφερθεί ότι και οι Γάλλοι Heuzey και ο Pouqueville βρέθηκαν στην ευρύτερη περιοχή της Ημαθίας καθώς μέσα από τα συγγράμματά τους δίνουν πληροφορίες για τις επισκέψεις τους.

Εκτός από τους Γάλλους περιηγητές τη Βέροια επισκέφθηκε και ο Άγγλος αξιωματικός W.M. Leake, χωρίς να δίνει ιδιαίτερες πληροφορίες από την παραμονή του στην πόλη.

Τέλος, εντυπώσεις από την πόλη περιλαμβάνουν στα έργα τους και οι Γερμανοί Struck και Mpaideker, οι οποίοι επιμένουν ιδιαίτερα στην περιγραφή της πόλης και των κατοίκων της δίνοντας παράλληλα αριθμητικά στοιχεία που αφορούν την θρησκευτική, την κοινωνική, την οικονομική ζωή κ.α.

Τα παραπάνω στοιχεία είναι λίγα από τα πολλά, τα οποία μπορούν να παρουσιαστούν σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα.

Επικοινωνία - Όροι χρήσης

Επικοινωνία 

Διεύθυνση
Παύλου Μελά & Μπιζανίου Βέροια Τ.Κ 591 00
Τηλέφωνο  
2331078127 - 2331078100
Email: info@veriahistory.gr
Όροι Χρήσης
Ιστοσελίδας
 

Δήλωση προστασίας προσωπικών δεδομένων
  Σημείωμα 
Ο δικτυακός χώρος veriahistory.gr βρίσκεται σε περίοδο δοκιμαστικής λειτουργίας και υπόκειται σε συνεχόμενες λειτουργικές και δομικές αλλαγές καθώς και συνεχόμενη προσθήκη περιεχομένου