Ο δάσκαλος στη μεταξική δικτατορία

mathites
Ο δάσκαλος, σύμφωνα με τα όσα επιθυμούσε το καθεστώς, έπρεπε να αποτελεί όργανό του για την προώθηση της ιδεολογίας στους μαθητές και την κοινωνία. Για το λόγο αυτό, το καθεστώς ανέθετε στους δασκάλους ρόλο πολιτικό, ρόλο ενεργού συνεργάτη και συνεταίρου στην προσπάθεια της «Εθνικής Αναγέννησης». Μέσα στο πλαίσιο αυτό, το καθεστώς, αν και φαινομενικά αναγνώριζε την ιδιαίτερη φύση του διδασκαλικού επαγγέλματος, απαιτούσε από τους δασκάλους πέρα από τα συνήθη καθήκοντά τους, να ασπαστούν την ιδεολογία του και να τη μεταδίδουν με κάθε μέσο στους μαθητές και στους γονείς τους. Επίσης, έπρεπε να στηρίζουν την Ε.Ο.Ν. και τις δράσεις της, να εκτελούν γιορτές και να συμμετέχουν στον υποχρεωτικό εκκλησιασμό των Κυριακών και στις παρελάσεις, οι οποίες σκόπευαν στην πειθαρχία και στην προετοιμασία των αγοριών για καλούς στρατιώτες. Οι εκπαιδευτικοί έπρεπε, παράλληλα, να παρακολουθούν τους μαθητές στη συμπεριφορά και τις συνήθειές τους. Τέλος, οι δάσκαλοι μπορούσαν να ασκήσουν και κοινωνικό έργο με την οργάνωση συσσιτίων, τον εμβολιασμό των μαθητών, τη διδασκαλία βασικών κανόνων υγιεινής κ.α.

Όσον αφορά τη στάση των δασκάλων απέναντι στο καθεστώς θα πρέπει να αναφερθεί ότι πολλοί από αυτούς συνεργάστηκαν μαζί του, ενώ άλλοι αποδέχτηκαν την πολιτική του παθητικά, μη μπορώντας να αντιδράσουν. Τέλος, μια σημαντική μερίδα εκπαιδευτικών ήταν αυτοί που αντέδρασαν μη αποδεχόμενοι τον νέο ρόλο που επιθυμούσε το καθεστώς για τους εκπαιδευτικούς. Η τιμωρία έναντι αυτής της κατηγορίας ήταν δεδομένη. Έτσι πολλοί δάσκαλοι βασανίστηκαν, φυλακίστηκαν, εξορίστηκαν, ενώ πολλοί από αυτούς αρρώστησαν βαριά και πέθαναν από τις κακουχίες. 

Προηγούμενο             Επόμενο

TSCH BOOK B3686 001

Επικοινωνία - Όροι χρήσης

Επικοινωνία 

Διεύθυνση
Παύλου Μελά & Μπιζανίου Βέροια Τ.Κ 591 00
Τηλέφωνο  
2331078127 - 2331078100
Email: info@veriahistory.gr
Όροι Χρήσης
Ιστοσελίδας
 

Δήλωση προστασίας προσωπικών δεδομένων
  Σημείωμα 
Ο δικτυακός χώρος veriahistory.gr βρίσκεται σε περίοδο δοκιμαστικής λειτουργίας και υπόκειται σε συνεχόμενες λειτουργικές και δομικές αλλαγές καθώς και συνεχόμενη προσθήκη περιεχομένου