«Βέροια 29 Οκτωβρίου 1944 – Μέρα Ελευθερίας»

Έκθεση Φωτογραφικού Υλικού

για την Απελευθέρωση της Βέροιας από τους Γερμανούς

 

Ο Δήμος Βέροιας και η Κ.Ε.Π.Α. Δ. Βέροιας (Κέντρο Τοπικής Ιστορίας), με αφορμή την επέτειο  Απελευθέρωση της πόλης από τις δυνάμεις Κατοχής στις 29 Οκτωβρίου 1944, παρουσιάζουν την έκθεση φωτογραφικού υλικού «Βέροια 29 Οκτωβρίου 1944 – Μέρα Ελευθερίας». Στην έκθεση παρουσιάζεται πρωτότυπο φωτογραφικό υλικό, του Βεροιώτη φωτογράφου Προκόπη Μαρμαρά, από τις ημέρες της Απελευθέρωσης της πόλης και κυρίως από την μεγάλη εκδήλωση για την Απελευθέρωση, που πραγματοποιήθηκε την 1η Νοεμβρίου 1944.

Η έκθεση παρουσιάζεται στο ισόγειο του Δημαρχείου Βέροιας και θα διαρκέσει από 24 Οκτωβρίου 2016 έως 4 Νοεμβρίου 2016.

Η επίσημη παρουσίαση της έκθεσης θα γίνει στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας, την Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2016, ώρα 11:30 π.μ.

 

 

Σύντομο ιστορικό της Απελευθέρωσης

Οι πρώτες δυνάμεις του Ε.Λ.Α.Σ. έφτασαν στην πόλη και γύρω από αυτήν, στις 27 Οκτωβρίου 1944. Στις 29 Οκτωβρίου 1944, στις 2:30 μ.μ., εισήλθαν στη Bέροια οργανωμένα τμήματα του 16ου Συντάγματος του Ε.Λ.Α.Σ., ο οποίος είχε στρατοπεδεύσει έξω από αυτήν τις προηγούμενες ημέρες.

Από την ημέρα της επίσημης εισόδου του Ε.Λ.Α.Σ. στη Βέροια πραγματοποιήθηκαν θρησκευτικές, πολιτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, οι οποίες περιλάμβαναν δοξολογία, μνημόσυνο πεσόντων αγωνιστών, παρελάσεις στρατιωτικών τμημάτων του Ε.Λ.Α.Σ., ομιλίες πολιτικών και στρατιωτικών παραγόντων κ.τ.λ. Οι εκδηλώσεις διήρκεσαν τουλάχιστον τέσσερις ημέρες.

Την 1η Νοεμβρίου 1944 πραγματοποιήθηκε στην Πλατεία Ωρολογίου, μεγαλειώδης εκδήλωση για την Απελευθέρωση στην οποία συμμετείχαν, εκτός άλλων, ο διοικητής της Ομάδας Μεραρχιών Μακεδονίας (Ο.Μ.Μ.) του Ε.Λ.Α.Σ., Ευριπίδης Μπακιρτζής και ο μητροπολίτης Κοζάνης Ιωακείμ Αποστολίδης, γνωστός για τη συμμετοχή του στο Ε.Α.Μ.

Φωτογραφικό υλικό από τη συλλογή Προκόπη Μαρμαρά

 

 

Επικοινωνία - Όροι χρήσης

Επικοινωνία 

Διεύθυνση
Παύλου Μελά & Μπιζανίου Βέροια Τ.Κ 591 00
Τηλέφωνο  
2331078127 - 2331078100
Email: info@veriahistory.gr
Όροι Χρήσης
Ιστοσελίδας
 

Δήλωση προστασίας προσωπικών δεδομένων
  Σημείωμα 
Ο δικτυακός χώρος veriahistory.gr βρίσκεται σε περίοδο δοκιμαστικής λειτουργίας και υπόκειται σε συνεχόμενες λειτουργικές και δομικές αλλαγές καθώς και συνεχόμενη προσθήκη περιεχομένου