Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χρίστος Τσολάκης - Η εκπαιδευτική παρουσία του στη Βέροια στις αρχές της δεκαετίας του '60

Ο Χρίστος Τσολάκης γεννήθηκε στη Μόρνα (Σκοτεινά) Πιερίας, μαθήτευσε στο Γυμνάσιο Κατερίνης και αποφοίτησε, ως αριστούχος, από τη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (1957), με διαπρεπείς καθηγητές, μεταξύ άλλων, τους Εμμανουήλ Κριαρά, Ιωάννη Κακριδή, Λίνο Πολίτη, Νικόλαο Ανδριώτη, Απόστολο Βακαλόπουλο.

Ξεκίνησε την εκπαιδευτική του σταδιοδρομία στην αρχή της δεκαετίας του ’60 από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση στην οποία υπηρέτησε πάνω από είκοσι χρόνια μέχρι το 1986, οπότε εξέλεγη επίκουρος καθηγητής του τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Α.Π.Θ. Στη συνέχεια εξελέγη, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών και Καθηγητής στο Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης, όπου υπηρέτησε και ως Πρόεδρος. Κατά τη διάρκεια της ακαδημαϊκής του θητείας υπηρέτησε σε διάφορες διοικητικές θέσεις, όπως Διευθυντής του Περιφερειακού Επιμορφωτικού Κέντρου, Αντιπρόεδρος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου και Πρόεδρος του Τμήματος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Το 2002 ολοκλήρωσε την ακαδημαϊκή του πορεία και έλαβε τον τίτλο του ομότιμου Καθηγητή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Παράλληλα με την πολυσύνθετη διδακτική του πράξη, πολυσχιδής είναι και η συγγραφική του δραστηριότητα (άρθρα, μονογραφίες, συγγράμματα, ενώ υπήρξε επίσης μέλος της επιτροπής συγγραφής διδακτικών βιβλίων για τη γλωσσική διδασκαλία στο Γυμνάσιο και το Ενιαίο Λύκειο.

Η εκπαιδευτική πορεία του Χρίστου Τσολάκη στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση ξεκίνησε στη Βέροια το έτος 1961. Τότε, δίδαξε για πρώτη φορά στα «Νέα Εκπαιδευτήρια» και την επόμενη χρονιά διορίστηκε ως δόκιμος καθηγητής στο Γυμνάσιο θηλέων της πόλης μέχρι το 1963, οπότε μετατέθηκε στο πειραματικό σχολείο του πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Παρά τη σύντομη παρουσία του στη Βέροια, ο καθηγητής Τσολάκης έμεινε στη μνήμη πολλών μαθητών και μαθητριών του δημιουργώντας ευχάριστες αναμνήσεις από τα σχολικά τους χρόνια. Ο καθηγητής Τσολάκης διατήρησε δεσμούς με την πόλη σε όλη τη διάρκεια της ακαδημαϊκής του πορείας. Τελικά, το 2006 ίδρυσε στη Βέροια το Μουσείο Εκπαίδευσης, το οποίο μετά το θάνατό του φέρει το όνομά του.

Οι παρακάτω φωτογραφίες προέρχονται από την εκπαιδευτική παρουσία του καθηγητή Τσολάκη στη Βέροια.

VeriaHistory - Μια δράση της ΚΕΠΑ Δημου Βέροιας
Ανάπτυξη ιστοσελίδας - Christopher
All rights reserved.