Η έπαυλη Δ. Σωσσίδη (Το γηροκομείο της Βέροιας)

Η έπαυλη του Δημητρίου Σωσσίδη κατασκευάστηκε το 1924, σε σχέδια Βέλγων μηχανικών, σε ιδιαίτερα προνομιακή θέση, στα όρια της πόλης και όχι πολύ μακριά από το νηματουργείο, δίπλα στο Στρατιωτικό Νοσοκομείο και πάνω σε ύψωμα από το οποίο μπορούσε κανείς να απολαύσει πανοραμικά την θέα της πόλης. Κατοικήθηκε από τον Σωσσίδη και τη γυναίκα του μέχρι και την κατάληψη της πόλης από τους Γερμανούς (1941). Ήταν ένα εντυπωσιακό κτίριο για την εποχή του  και μοναδικό στο είδος του. Ιδιαίτερα εντυπωσιακός ήταν ο κήπος του με τα παρτέρια γεμάτα τριανταφυλλιές, γιασεμιά, πικραγγουριές, ντάλιες και με τα σιντριβάνια να συμπληρώνουν το σκηνικό. Τα ωοειδή παρτέρια με τους κίτρινους και μωβ πανσέδες, η μωβ αναρριχόμενη γλυσίνα,  το σιντριβάνι, η στεγασμένη βεράντα κέρδιζαν τις εντυπώσεις του επισκέπτη.  Η κατοικία, αν και ήταν ιδιοκτησία ενός εκ των πλουσιοτέρων κατοίκων της Βέροιας, δεν έφερε ποτέ ζωγραφικό διάκοσμο στους τοίχους της, όπως πολλά ανάλογα αρχοντόσπιτα της εποχής. Ο μοναδικός ζωγραφικός διάκοσμος, που βρίσκεται ακόμα στην σάλα, που οδηγεί στην στεγασμένη βεράντα ήταν μερικές ασπρόμαυρες φιγούρες αναβατών πάνω σε άλογα.

Η έπαυλη αναπτύσσεται σε τρία επίπεδα και έχει συνολικό εμβαδόν 597,05 τ.μ., στα οποία διέμεναν οι ιδιοκτήτες και το υπηρετικό προσωπικό. Το μόνιμο προσωπικό, δηλαδή η υπηρέτρια και η οικονόμος, διέμεναν στην πρώτη στάθμη του κτιρίου (υπόγειο από την μεριά της εισόδου), όπου βρίσκονταν και η κουζίνα, το πλυσταριό, το αποχωρητήριο και βοηθητικοί χώροι. Στη δεύτερη στάθμη (ισόγειο από την μεριά της εισόδου) υπήρχε η τραπεζαρία, μια σάλα, καθιστικά, το λουτρό, το  αποχωρητήριο και μια υπόστυλη στεγασμένη βεράντα. Στην τρίτη στάθμη υπήρχαν δυο υπνοδωμάτια, βοηθητικοί χώροι και μια βεράντα η οποία επικαλύπτονταν με ξύλινη ή (το πιο πιθανό) με μεταλλική πέργκολα.

 

Απόσπασμα από: Η έπαυλη του Δημητρίου Σωσσίδη στη Βέροια

Σχετικά Άρθρα

Επικοινωνία - Όροι χρήσης

Επικοινωνία 

Διεύθυνση
Παύλου Μελά & Μπιζανίου Βέροια Τ.Κ 591 00
Τηλέφωνο  
2331078127 - 2331078100
Email: info@veriahistory.gr
Όροι Χρήσης
Ιστοσελίδας
 

Δήλωση προστασίας προσωπικών δεδομένων
  Σημείωμα 
Ο δικτυακός χώρος veriahistory.gr βρίσκεται σε περίοδο δοκιμαστικής λειτουργίας και υπόκειται σε συνεχόμενες λειτουργικές και δομικές αλλαγές καθώς και συνεχόμενη προσθήκη περιεχομένου