Κάθε γειτονιά… μια Παναγιά

Χαρακτηρίστηκε Βυζαντινή πόλη ή μικρή Ιερουσαλήμ, λόγω των πολλών βυζαντινών και μεταβυζαντινών εκκλησιών της. Πολλές από αυτές τις εκκλησίες τιμούνται στο όνομα της Παναγίας. Έτσι, στη Βέροια κάθε γειτονιά γιορτάζει και μια, τουλάχιστον, Παναγιά.

Παλιότερα η πόλη ήταν χωρισμένη σε συνοικίες, οι οποίες συνέπιπταν με τα όρια των ενοριών της. Σήμερα στην πόλη ανάμεσα στις σωζόμενες βυζαντινές και μεταβυζαντινές εκκλησίες 11 τιμώνται στο όνομα της Παναγίας.

Στην ενορία της Μητρόπολης, σώζονται ναοί στο όνομα της Παναγίας της Φανερωμένης, της Βαλτεσινής και της Παλαιοφορήτισσας ή Παντάνασσας. Στην ενορία της Κυριώτισσας, εκτός από τον κεντρικό ναό στον οποίο σώζεται η εικόνα της Παναγίας Κυριώτισσας, υπάγονται οι ναοί της Παναγίας Γοργοϋπηκόου ή Γοργοεπήκοου και η Παναγιοπούλα (Υπαπαντή). Στην ενορία του Αγίου Ιωάννου η Ευαγγελίστρια και παλαιότερα η Μακαριώτισσα και η Χρυσοβενετίκισσα. Στην ενορία του Αγίου Αντωνίου παλαιότερα φαίνεται να τιμόταν η Παναγία η Καμαριώτισσα, και η Πανύμνητος. Στην ενορία του Αγίου Γεωργίου σώζεται ναός τιμώμενος στο όνομα της Παναγίας Δεξιάς, ενώ παλαιότερα σε σημείο της οδού Ακαταμαχήτου σωζόταν προσκυνητάρι στο όνομα της Παναγίας Καλήπετρας, πιθανό δείγμα ύπαρξης παλαιότερου ναού. Στον κεντρικό ναό της ενορίας της Υπαπαντής, γνωστή και ως Έξω Παναγιά, τιμάται επίσης το Θεομητορικό πρόσωπο, όπως επίσης και στο ναό της Παναγίας Χαβιαρά. Τέλος, στην ενορία των Αγίων Αναργύρων, η Παναγία τιμάται στο ναό της Περιβλέπτου και παλαιότερα και στο ναό της Κυριώτισσας, ο οποίος κατεδαφίστηκε σε προηγούμενη δεκαετία.

 

 

Εικόνες

  1. Εξωτερική άποψη Ι. Ν. Παναγίας Περιβλέπτου (Ενορίας Αγίων Αναργύρων)
  2. Παναγία Γλυκοφιλούσα (Πελαγονίτισσα) – β΄ μισό 14ου αιώνα (Βυζαντινό Μουσείο Βέροιας)
  3. Παναγία Ελεούσα - ≃1400 (Βυζαντινό Μουσείο Βέροιας)
  4. Ρόδον το  Αμάραντον – α΄ μισό 18ου αιώνα (Βυζαντινό Μουσείο Βέροιας)

 

Επικοινωνία - Όροι χρήσης

Επικοινωνία 

Διεύθυνση
Παύλου Μελά & Μπιζανίου Βέροια Τ.Κ 591 00
Τηλέφωνο  
2331078127 - 2331078100
Email: info@veriahistory.gr
Όροι Χρήσης
Ιστοσελίδας
 

Δήλωση προστασίας προσωπικών δεδομένων
  Σημείωμα 
Ο δικτυακός χώρος veriahistory.gr βρίσκεται σε περίοδο δοκιμαστικής λειτουργίας και υπόκειται σε συνεχόμενες λειτουργικές και δομικές αλλαγές καθώς και συνεχόμενη προσθήκη περιεχομένου