Διασκεδάζοντας στη Βέροια - Θερινός κινηματογράφος

Κινηματογράφος ή αλλιώς σινεμά. Η έβδομη τέχνη… Πότε ιδρύθηκε ο πρώτος κινηματογράφος στην πόλη;  Πόσοι θερινοί κινηματογράφοι λειτούργησαν στη Βέροια; Ποια η ανταπόκριση των Βεροιωτών απέναντι τους;  

Ο πρώτος χειμερινός κινηματογράφος στην πόλη ιδρύθηκε το 1928 από τους αδελφούς Αντώνη και Γιώργο Χατζή. Πρόκειται για τον κινηματογράφο «Ζάππειον». Το 1932 ιδρύθηκε ο κινηματογράφος «Πάνθεον» από τον Ιωάννη Γούτα. Αξίζει να σημειωθεί, ότι οι θερινές προβολές γίνονταν στον κινηματογράφο «Εληά», στην τοποθεσία της Εληάς.

Θερινός κινηματόγραφος λειτούργησε στην πόλη μετά τα μέσα του 20ου αιώνα, το έτος 1956. Πρόκειται για τον κινηματογράφο «Σταρ» του Θωμά Βλαχογιάννη, ο οποίος λίγα χρόνια νωρίτερα, το 1953, ίδρυσε το χειμερινό κινηματογράφο «Σταρ» στην οδό Μητροπόλεως.

Λίγα χρόνια αργότερα, το 1959, λειτούργησε ο θερινός κινηματογράφος «Rex», των αδελφών Καβαργύρη, στην οδό Κονίτσης. Το έτος 1960 άνοιξε ο θερινός κινηματογράφος «Φάρος», στην οδό Μητροπόλεως, από τον Κωνσταντίνο Παπαδόπουλο. Ένα χρόνο αργότερα, το 1961, ιδρύθηκε ο Κινηματογράφος «Ολύμπιον», στην οδό Κεντρικής, ο οποίος πέρα από τη χειμερινή αίθουσα, λειτουργούσε και ως θερινός στην ταράτσα του κτιρίου. Τέλος, το 1967, οι αδελφοί Καπρίνη άνοιξαν τον ομώνυμο κινηματογράφο στην οδό Τρύφωνος, ο οποίος το καλοκαίρι λειτουργούσε και ως θερινός στην ταράτσα του κτιρίου.

Συνολικά, στη Βέροια λειτούργησαν πέντε θερινοί κινηματογράφοι, στους οποίους προβάλλονταν διαφόρων ειδών ταινίες, ελληνικές, ιταλικές, γαλλικές κ.α. Η δραστηριότητα των κινηματογράφων στην πόλη αποδεικνύει και το αντίστοιχο ενδιαφέρον από πλευράς κοινού, το οποίο προσέρχονταν για να παρακολουθήσει τις παρουσιαζόμενες ταινίες. Άλλωστε, δεν ήταν λίγες οι φορές που αίθουσες, κυρίως του χειμερινού κινηματογράφου, γέμιζαν και ξαναγέμιζαν προκειμένου να ικανοποιήσουν τις αυξημένες ανάγκες του φιλοθεάμονος κοινού. Σε μια εποχή που το κοινό δεν είχε πολλές ευκαιρίες και μέσα διασκέδασης, ο κινηματογράφος αναδείχτηκε ως μια από τις κυριότερες μορφές διασκέδασης.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Που πας αφέντη Μέρμηγκα; Το πανηγύρι της Βέροιας »

Επικοινωνία - Όροι χρήσης

Επικοινωνία 

Διεύθυνση
Παύλου Μελά & Μπιζανίου Βέροια Τ.Κ 591 00
Τηλέφωνο  
2331078127 - 2331078100
Email: info@veriahistory.gr
Όροι Χρήσης
Ιστοσελίδας
 

Δήλωση προστασίας προσωπικών δεδομένων
  Σημείωμα 
Ο δικτυακός χώρος veriahistory.gr βρίσκεται σε περίοδο δοκιμαστικής λειτουργίας και υπόκειται σε συνεχόμενες λειτουργικές και δομικές αλλαγές καθώς και συνεχόμενη προσθήκη περιεχομένου