Η τοπική εφημερίδα "Μακεδονική Ηχώ"

Η "Μακεδονική Ηχώ" είναι μία τοπική εφημερίδα η οποία εκδιδόταν από το έτος 1935. Εκδότης και διευθυντής της ήταν ο Λώλης Σμυρλής και η εφημερίδα τυπωνόταν στα τυπογραφεία της οικογένειας Σμυρλή.

Το πρώτο φύλλο της εφημερίδας κυκλοφόρησε την Πέμπτη 11 Απριλίου 1935 και κάτω από τον λογότυπο «Μακεδονική Ηχώ», ανέφερε «Μεγάλη Ανεξάρτητος Εφημερίς του Μακεδονικού Λαού εν Βεροία», ενώ από το 5ο φύλλο απουσιάζει το «Εν Βεροία». Παράλληλα, στα φύλλα 4,5,6 πάνω από τον λογότυπο, ως προμετωπίδα εμφανίζεται η φράση «Η Μακεδονική Ηχώ έχει την πρώτην κυκλοφορίαν εκ του Επαρχιακού Μακεδονικού Τύπου καθ’ όλην την Μακεδονίαν. Κυκλοφορεί εις όλην την Ελλάδαν και εις το Εξωτερικόν», δίνοντας στοιχεία για την κυκλοφορία της εφημερίδας. Τέλος, όπως διαπιστώνεται η εφημερίδα ξεκίνησε να εκδίδεται κάθε δεκαπενθήμερο και λίγο αργότερα κυκλοφορούσε σε εβδομαδιαία βάση.

mak icho 1Στην ύλη της εφημερίδας περιλαμβάνονται σχόλια και απόψεις επί της τακτικής επικαιρότητας, μελέτες ιστορικού, αρχαιολογικού και λαογραφικού ενδιαφέροντος, αναδημοσιεύσεις λογοτεχνικών κειμένων, ειδησιογραφία της εβδομάδας στην πόλη και την ευρύτερη περιοχή, διαφημιστικό υλικό κ.α.

Ιδεολογικά, η εφημερίδα τοποθετείται στον συντηρητικό χώρο και η κυκλοφορία της επιτρέπεται κατά τη διάρκεια της μεταξικής δικτατορίας. Από το περιεχόμενο των δημοσιευμάτων της συμπεραίνεται ότι αυτή τηρεί, τουλάχιστον, ανεκτική, αν όχι υποστηρικτική, στάση στην κυβερνητική πολιτική.

Στο αρχείο του Κέντρου Τοπικής Ιστορίας βρίσκονται τα φύλλα της εφημερίδας που εκδόθηκαν από την 11η Απριλίου 1935 έως 28 Μαΐου 1940 και τα φύλλα 10 Ιουνίου και 9 Οκτωβρίου 1940

Επικοινωνία - Όροι χρήσης

Επικοινωνία 

Διεύθυνση
Παύλου Μελά & Μπιζανίου Βέροια Τ.Κ 591 00
Τηλέφωνο  
2331078127 - 2331078100
Email: info@veriahistory.gr
Όροι Χρήσης
Ιστοσελίδας
 

Δήλωση προστασίας προσωπικών δεδομένων
  Σημείωμα 
Ο δικτυακός χώρος veriahistory.gr βρίσκεται σε περίοδο δοκιμαστικής λειτουργίας και υπόκειται σε συνεχόμενες λειτουργικές και δομικές αλλαγές καθώς και συνεχόμενη προσθήκη περιεχομένου