Μια φωτογραφία από την Απελευθέρωση της πόλης από τους Οθωμανούς

Ήταν 16 Οκτωβρίου 1912, όταν τα πρώτα τμήματα του Ελληνικού Στρατού κατηφόριζαν τις πλαγιές του Βερμίου και εισέρχονταν στην πόλη. Πλήθος κόσμου είχε συγκεντρωθεί στην Πλατεία Ωρολογίου για να τους υποδεχθεί και να γιορτάσει μαζί τους την απελευθέρωση της πόλης. Όλη η πόλη γιόρταζε˙ Χριστιανοί, Μουσουλμάνοι και Εβραίοι κάτοικοι, μαζί με τους θρησκευτικούς εκπροσώπους τους υποδέχτηκαν τον Ελληνικό Στρατό. Στη φωτογραφία διακρίνεται πλήθος κόσμου με μέλη του ορθόδοξου ιερατείου και Έλληνες αξιωματικούς και στρατιώτες. Στον ιστό του Διοικητηρίου και στα χέρια του πλήθους διακρίνονται Λευκές Σημαίες, δείγματα της οικειοθελούς και ειρηνικής παράδοσης της πόλης, από πλευράς των Οθωμανών, στον προελαύνοντα Ελληνικό Στρατό.

Η φωτογραφία αποτελεί ένα από τα ελάχιστα, μέχρι στιγμής, φωτογραφικά τεκμήρια από την απελευθέρωση της πόλης από τους Οθωμανούς και ανήκει στην Ιδιωτική Συλλογή του Βασίλειου Σωζερίδη.

Επικοινωνία - Όροι χρήσης

Επικοινωνία 

Διεύθυνση
Παύλου Μελά & Μπιζανίου Βέροια Τ.Κ 591 00
Τηλέφωνο  
2331078127 - 2331078100
Email: info@veriahistory.gr
Όροι Χρήσης
Ιστοσελίδας
 

Δήλωση προστασίας προσωπικών δεδομένων
  Σημείωμα 
Ο δικτυακός χώρος veriahistory.gr βρίσκεται σε περίοδο δοκιμαστικής λειτουργίας και υπόκειται σε συνεχόμενες λειτουργικές και δομικές αλλαγές καθώς και συνεχόμενη προσθήκη περιεχομένου