Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σεισμός Σαντορίνης 1956: Ο μεγαλύτερος σεισμός στην Ευρώπη τον 20ο αιώνα

Την 9η Ιουλίου 1956 έπληξε τη Σαντορίνη, μεγάλος σεισμός, το μέγεθος του οποίου μετρήθηκε στα 7,5 ρίχτερ. Πρόκειται για τον ισχυρότερο σεισμό στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Παπαζάχο,  «ο  σεισμός της 9η Ιουλίου 1956 (μέγεθος 7.5), που έλαβε χώρα στο ρήγμα της θαλάσσιας λεκάνης της νότιας Αμοργού, ήταν ο μεγαλύτερος σεισμός του 20ου αιώνα σε ολόκληρη την Ευρώπη, από τα Ουράλια έως το Γιβραλτάρ και από τη Μάλτα έως τη Λαπωνία». Το έργο του κύριου σεισμού ολοκλήρωσε ο καταστρεπτικός μετασεισμός (μέγεθος 6.9) που ακολούθησε 12 λεπτά αργότερα.

Seismos SantorinisΟι δύο σεισμοί μόνο σκότωσαν 53 άτομα και τραυμάτισαν περισσότερα από 100. Επίσης, δημιούργησαν ένα από τα μεγαλύτερα θαλάσσια κύματα βαρύτητας (tsunami) στο Αιγαίο, το ύψος του οποίου έφτασε τα 25 μέτρα στη νοτιοανατολική ακτή της Αμοργού τα 20 μέτρα στη βορειοδυτική ακτή της Αστυπάλαιας και τα 10 μέτρα στη Φολέγανδρο.

Στη Σαντορίνη, οι σημαντικότερες βλάβες παρατηρήθηκαν σε οικισμούς της καλδέρας (Οία, Φηρά, Ημεροβίγλι, κλπ.) και μικρότερες σε άλλους οικισμούς όπως στο Μεγαλοχώρι, τον Πύργο, την Επισκοπή Γωνιάς κ.α.

Το γεγονός αποτυπώθηκε εκτός των άλλων και στον τοπικό τύπο της Βέροιας. Η εφημερίδα Φρουρός της Ημαθίας (φύλλο 16-7-1956, 4) παρουσιάζει το γεγονός ως ένα νέο εθνικό πλήγμα, νέα συμφορά, η οποία έπληξε νησιά του αρχιπελάγους. Παράλληλα καλεί το αναγνωστικό κοινό να συμμετάσχει μαζί με το πανελλήνιο στο πένθος και τον πόνο των πληγέντων.

Παρακάτω παρουσιάζονται φωτογραφίες από τη Συλλογή του Καθηγητή Νίκου Μουτσόπουλου, του Κέντρου Τοπικής Ιστορίας και Πολιτισμού Βέροιας, τραβηγμένες λίγα χρόνια μετά τον καταστρεπτικό σεισμό.

 

VeriaHistory - Μια δράση της ΚΕΠΑ Δημου Βέροιας
Ανάπτυξη ιστοσελίδας - Christopher
All rights reserved.