Αλφαβητάριον (1810)

Μεταξύ των πολλών σχολικών εγχειριδίων που περιλαμβάνονται στη Συλλογή του Μουσείου Εκπαίδευσης, περιλαμβάνονται και τα αλφαβητάρια.

Τα αλφαβητάρια αποτέλεσαν τα πρώτα σχολικά εγχειρίδια για τους μαθητές των πρώτων σχολικών χρόνων. Το παλαιότερο αλφαβητάριο που σώζεται στη συλλογή του καθηγητή Χρίστου Τσολάκη (αντίγραφο), εκδόθηκε το έτος 1810 από το πατριαρχικό τυπογραφείο της Κωνσταντινούπολης. Ο πλήρης τίτλος έχει ως εξής: Ἀλφαβητάριον/ Ἤδη τρίτον τυπωθὲν εἰς χρή-/σιν τῶν Ἀρχαρίων παιδίων./ Ἐν τῷ τοῦ Πατριαρχείου τῆς/ Κωνσταντινουπόλεως Τυ-/πογραφείω. Ἔτει ᾳωί. 1810.

Η συγκεκριμένη έκδοση περιλαμβάνει τα γράμματα της αλφαβήτα, τις συλλαβές, τους διφθόγγους, τα σύμφωνα, καθώς και ορισμένους κανόνες συλλαβισμού.

Το συγκεκριμένο εγχειρίδιο, όπως αποδεικνύεται από τις σημειώσεις των εκδοτών, απευθυνόταν στους αρχάριους μαθητές και θεωρούνταν ως προϋπόθεση, από αυτούς, για την πρόοδο των μαθητών και τη συνέχειά τους σε επόμενα στάδια. Επιπλέον, η συγκεκριμένη έκδοση αποτελεί ένα ακόμη τεκμήριο που αποδεικνύει το ενδιαφέρον του Πατριαρχείου για τη διάδοση της ελληνικής παιδείας στα οθωμανικά χρόνια. 

Επικοινωνία - Όροι χρήσης

Επικοινωνία 

Διεύθυνση
Παύλου Μελά & Μπιζανίου Βέροια Τ.Κ 591 00
Τηλέφωνο  
2331078127 - 2331078100
Email: info@veriahistory.gr
Όροι Χρήσης
Ιστοσελίδας
 

Δήλωση προστασίας προσωπικών δεδομένων
  Σημείωμα 
Ο δικτυακός χώρος veriahistory.gr βρίσκεται σε περίοδο δοκιμαστικής λειτουργίας και υπόκειται σε συνεχόμενες λειτουργικές και δομικές αλλαγές καθώς και συνεχόμενη προσθήκη περιεχομένου