Βραδιές Ιστορίας - Σεπτεμβριανά

Το Κέντρο Τοπικής Ιστορίας της Κ.Ε.Π.Α. Δ. Βέροιας,  με αφορμή τη συμπλήρωση 60 χρόνων από τα γεγονότα του Σεπτεμβρίου του 1955 στην Κωνσταντινούπολη και τις σχετικές εκδηλώσεις, εντάσσει στο πλαίσιο της σειράς «Βραδιές Ιστορίες» εισήγηση με θέμα: «Τα Σεπτεμβριανά και οι Έλληνες της Κωνσταντινούπολης μέσα από ιδιωτική αλληλογραφία κατοίκων της Βέροιας».  Το συγκεκριμένο θέμα θα αναπτύξει η Φιλόλογος κα Ολυμπία Μπέτσα την Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2015, ώρα 20:00 στην Αντωνιάδειο Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών Βέροιας.

Το θέμα:

Από το 2005 τα Γ.Α.Κ. – Αρχεία Νομού Ημαθίας άρχισαν να παραλαμβάνουν τμηματικά το προσωπικό αρχείο μιας συμπολίτισσας μας, το οποίο είχε διασώσει η επόμενη κάτοικος του σπιτιού της, μετά το θάνατο της πρώτης. Η επόμενη κάτοικος, φιλίστωρ εκπαιδευτικός, που είχε φροντίσει να το διαφυλάξει, θεώρησε πως μέσα από την προσωπική αλληλογραφία και τα σπαράγματα σημειώσεων θα αναδεικνυόταν η ιστορία της Ελληνικής ομογένειας της Κωνσταντινούπολης, καθώς η συμπολίτισσα μας ήταν Κωνσταντινουπολίτισσα, γέννημα – θρέμμα που έτυχε να διαμένει στη Βέροια καθώς είχε παντρευτεί Βεροιώτη, πρώην μετανάστη της Αμερικής. Μέσα στις επιστολές αποτυπώνεται δειλά η ανησυχία και ανασφάλεια των Ελλήνων της Πόλης μετά τα Σεπτεμβριανά και η σταδιακή μετακίνηση τους στην Ελλάδα.

Η ομιλήτρια:

mpetsa 3Η Ολυμπία Μπέτσα είναι απόφοιτος του Τμήματος Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής του Α.Π.Θ. με ειδίκευση στην Παιδαγωγική και κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης στο Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών Φλώρινας στην κατεύθυνση: Πολιτισμικές Σπουδές (γλώσσα, λογοτεχνία και καλλιτεχνική έκφραση) και Νέες Τεχνολογίες στην Εκπαίδευση.

Έχει παρακολουθήσει παιδαγωγικά προγράμματα επιμόρφωσης στο αντικείμενο εξειδίκευσής της και έχει συμμετάσχει σε συνέδρια και ημερίδες παιδαγωγικού χαρακτήρα. Συμμετείχε με ανακοίνωση σε συνέδρια και ημερίδες τοπικής ιστορίας. Δημοσίευσε μελέτες και άρθρα παιδαγωγικού και ιστορικού περιεχομένου σε συλλογικούς τόμους, πρακτικά συνεδρίων και περιοδικά.

Επικοινωνία - Όροι χρήσης

Επικοινωνία 

Διεύθυνση
Παύλου Μελά & Μπιζανίου Βέροια Τ.Κ 591 00
Τηλέφωνο  
2331078127 - 2331078100
Email: info@veriahistory.gr
Όροι Χρήσης
Ιστοσελίδας
 

Δήλωση προστασίας προσωπικών δεδομένων
  Σημείωμα 
Ο δικτυακός χώρος veriahistory.gr βρίσκεται σε περίοδο δοκιμαστικής λειτουργίας και υπόκειται σε συνεχόμενες λειτουργικές και δομικές αλλαγές καθώς και συνεχόμενη προσθήκη περιεχομένου