ΒΕΡΟΙΑ 1900-1975: Από την Οθωμανοκρατία ως τη Μεταπολίτευση: Φωτογραφίες και Αναμνήσεις

Το ιστορικό λεύκωμα «Βέροια 1900-1975» περιέχει φωτογραφικό υλικό, το οποίο προέρχεται από φωτογράφους, επαγγελματίες και ερασιτέχνες, και αποσκοπεί στην παρουσίαση όψεων της τοπικής ιστορίας της Βέροιας, κατά το χρονικό διάστημα 1900-1975...

… Το υλικό είναι κατανεμημένο σε τρεις μεγάλες ενότητες καθεμιά εκ των οποίων εξετάζει ένα τέταρτο του 20ου αιώνα. Στη συνέχεια έγινε κατανομή του υλικού σε μικρότερες ενότητες με βάση πλέον την ιστορική πραγματικότητα, προσαρμοσμένη τόσο στα το­πικά ιστορικά δεδομένα, όσο και ευρύτερα σε σημαντικά ιστορικά γεγονότα, τα οποία σημάδεψαν τη νεότερη και σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας. Η χρονολόγηση του υλικού βασίστηκε, τόσο σε πρωτογε­νείς πληροφορίες που προέρχονται είτε από τα δημόσια αρχεία, είτε από τους κατόχους των ιδιωτικών συλλογών, όσο και στην ευρύτερη έρευνα σε αρχειακές και βιβλιογραφικές πηγές στην οποία στηρίχθηκε η συνολική τεκμηρίωση του υλικού.
Τοπία, δημόσια κτίρια, εκκλησίες, σχολεία αλλά και στιγμές από την οικονομική, πολιτική, κοινωνική, θρησκευτική και πολιτισμική ή αθλητική ζωή της πόλης περιλαμβάνονται στο λεύκωμα και δίνουν στον αναγνώστη την ευκαιρία να έλθει σε επαφή με το ιστορικό παρελθόν της Βέροιας, να πληροφορηθεί στοιχεία για ορισμένα από τα σημαντικότερα ιστορικά γεγονότα σε αυτήν και τελικά να αποκομίσει μια σφαιρική εικόνα για τη Βέροια του «χθες» και την πορεία της στο «αύριο».

Μια πόλη όπου το νερό κυλούσε κι έδινε ζωή, διασχίζοντας το κέντρο, της σε μπατάνια, κλωστήρια, μύλους. Με μικρά χαμηλά ή δίπατα σπίτια, με αρχοντικά και σοκάκια πετρόχτιστα, με πράσινο και δένδρα στις οδούς της. Με απλούς και καθημερινούς ανθρώπους… με το «Ελληνικό» και το στρατό να φτάνει για να την απελευθερώσει. Με φωτογραφίες οπλαρχηγών και Μακεδονομάχων, με φωτογραφίες από αναμνηστικές φωτογραφίες μαθητών και δασκάλων. Αναμνήσεις από βλάχικους γάμους και διπλούς γάμους πχ. στην Ντολιανή και βεροιώτικες πατριαρχικές οικογένειες. Βεροιώτισσες με παραδοσιακές τοπικές ενδυμασίες. Λιτανείες και τελετές Θεοφανείων στα νερά του Τριποτάμου. Παλιές Carte Postale από εξοχικές τοποθεσίες της πόλης την Μπαρμπούτα, την Καραχμέτ, την γέφυρα στην οποία γίνεται η καταβύθιση του Σταυρού, η Κεντρική οδός, η Παλαιά Μητρόπολης, κ.τ.λ.

Άποψη από τις συνοικίες και τις Πλατείες, ιστορικές φωτογραφίες από την Απελευθέρωση και από τα στρατιωτικά τάγματα, αλλά και από Βεροιώτες που συμμετείχαν στην Μικρασιατική εκστρατεία. Φωτογραφίες και τεκμήρια από τη ζωή και την εκατόχρονη ιστορία της πόλης, μέσα από πολιτικά και στρατιωτικά γεγονότα, πείνα, συσσίτια και προσφυγιά, αλλά και γάμους, αρραβώνες και εκδρομές, με έθιμα και ομάδες καρναβαλιστών αλλά και προσκόπων, καθώς και νέων της πόλης να συμμετέχουν σε ομάδες μπάσκετ και ποδοσφαίρου και στο Φεστιβάλ Παραγωγής. Όλη η ζωή της πόλης αλλά και οι κάτοικοι της, οι δραστηριότητες τους, τα επαγγέλματά τους, η μουσική και ο χορός τους και οι εκδρομές τους, να «παρελαύνουν» μπροστά στα μάτια του αναγνώστη.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η έκδοση είναι δίγλωσση και παρουσιάζεται στην ελληνική και αγγλική γλώσσα, μέσα από 421 σελίδες…

…Το Λεύκωμα «Βέροια 1900-1975», ένας σταθμός, ένα σημείο αναφοράς και ένα έργο μοναδικό για την πόλη μας, το οποίο εν τούτοις δεν είναι απλώς εικαστικό και φωτογραφικό, αλλά υπηρετεί την τοπική ιστορία μας, κατά τον άριστο δυνατό τρόπο καθώς συνδυάζει την εικόνα-φωτογραφία με κείμενα-επεξηγήσεις. Αποτελεί δε μία εξαιρετική απόδειξη ότι παρά την κρίση, ο πολιτισμός της πόλη μας μπορεί και δημιουργεί, προσφέρει, αγωνιά, ενδιαφέρεται και λειτουργεί σε ορθή κατεύθυνση.

Απόσπασμα από τη βιβλιοπαρουσίαση της Βούλας Κοτσάλου, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Πολιτιστικά Δρώμενα τχ. 59

Επικοινωνία - Όροι χρήσης

Επικοινωνία 

Διεύθυνση
Παύλου Μελά & Μπιζανίου Βέροια Τ.Κ 591 00
Τηλέφωνο  
2331078127 - 2331078100
Email: info@veriahistory.gr
Όροι Χρήσης
Ιστοσελίδας
 

Δήλωση προστασίας προσωπικών δεδομένων
  Σημείωμα 
Ο δικτυακός χώρος veriahistory.gr βρίσκεται σε περίοδο δοκιμαστικής λειτουργίας και υπόκειται σε συνεχόμενες λειτουργικές και δομικές αλλαγές καθώς και συνεχόμενη προσθήκη περιεχομένου