Εθνικό Μουσείο Εκπαίδευσης «Χρίστος Τσολάκης»

Το Εθνικό Μουσείο Εκπαίδευσης , δημιουργήθηκε από τον Δήμο Βέροιας τον Σεπτέμβριο του 2006 και στεγάζεται στις εγκαταστάσεις, όπου μέχρι πρότινος φιλοξενούνταν το Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης της Πολυτεχνικής Σχολής του Α.Π.Θ., στο Δ. Δ. Αγίας Βαρβάρας.
Στα εκθέματα του περιλαμβάνονται: πλουσιότατη συλλογή αναγνωστικών  κατανεμημένη χρονολογικά, από τον 19ο αι. έως την δεκαετία του 1990 (Συλλογή Χρ. Τσολάκη), ενημερωμένη συλλογή βιβλίων Θρησκευτικών και Ιστορίας (Συλλογή Π. Πυρινού), εκτεταμένη συλλογή βιβλίων εκπαιδευτικού, θρησκευτικού, ιστορικού, πολιτικού, λογοτεχνικού, ξενόγλωσσου και εμπορικού περιεχομένου από οικογενειακή βιβλιοθήκη (Συλλογή Καρακωστή), εκτεταμένη συλλογή σχολικών βιβλίων, φωτογραφιών σχολικής ζωής, επαγγελματικών εργαλείων ράφτη, υποδηματοποιού, κουρέα, ξυλόγλυπτη, καφετζή και ξυλουργού (Συλλογή Κο. Γανόπουλου), συλλογές φυτολογίων, εντόμων, οστράκων. ορυκτών, βαλσαμωμένων πουλιών, γεωγραφικών και ιστορικών χαρτών, εποπτικών μέσων πάσης φύσεως, όπως μηχανές προβολής ταινιών, στοιχεία πειραματικής φυσικής και χημείας, επίσης μία κονσόλα με τυπογραφικά στοιχεία, τον πομπό του πρώτου ραδιοφωνικού σταθμού της Βέροιας, γραφομηχανές και την πρώτη γενιά ηλεκτρικών υπολογιστών.
Ανάμεσα στα εκθέματα που εντυπωσιάζουν τους επισκέπτες του Ε.Μ.Ε., είναι τα είδη γραφικής , όπως πένες και κονδυλοφόροι, αλλά και παλαιές πινακίδες και τα τετράδια, οι μαθητικές ποδιές πού ντύνουν κούκλες , τα πηλήκια των μαθητών, οι παλαιού τύπου σχολικές σημαίες με τους τρείς Ιεράρχες, οι μαθητικές σάκες, μουσικά όργανα, η υδρόγειος, και τα είδη χειροτεχνίας – ξυλογλυπτικής, καθώς και παλαιού τύπου έδρες διδασκαλίας.
Στο Ε.Μ.Ε., έχει στηθεί μία ολόκληρη αίθουσα διδασκαλίας με παλαιού τύπου ξύλινα θρανία (διθέσια, τριθέσια, τετραθέσια), και μαυροπίνακα, καθώς και δύο κούκλες, η μία δασκάλα και η άλλη μαθήτρια με ποδιά, που προκαλεί ευχάριστη εντύπωση στους νεώτερους και έντονη συγκινησιακή φόρτιση στους μεγαλύτερους.. Υπάρχουν επίσης σε ειδικές προσθήκες βιβλία σχολικής λογοτεχνίας, μαθημάτων, όπως Ιστορίας, Θρησκευτικών, Μαθηματικών, Ξενόγλωσσα, Γεωγραφίας, Φυσικής Ιστορίας, Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας, Λατινικών, αλλά και της Παιδαγωγικής Ακαδημίας.
Το Ε.Μ.Ε. επισκέφθηκαν έως τώρα χιλιάδες μαθητές και μαθήτριες, με την συνοδεία εκπαιδευτικών από τον Ν. Ημαθίας , αλλά και άλλες περιοχές της χώρας, στα πλαίσια εκπαιδευτικών εκδρομών. Παράλληλα, οι συλλογές, κυρίως, των βιβλίων του, έγιναν αντικείμενο έρευνας πάμπολλων Σπουδαστών Ανώτατων Ιδρυμάτων, για τις πτυχιακές και μεταπτυχιακές εργασίες τους.
Είναι προφανές ότι το Εθνικό Μουσείο Εκπαίδευσης , έχει αποκτήσει ήδη μία καλή φήμη, γεγονός πού μαρτυρούν τα κατά καιρούς δημοσιεύματα, σε τοπικό και πανελλήνιο επίπεδο, όπως και η τηλεοπτική προβολή του. Ό διαρκής εμπλουτισμός τον Συλλογών του, από ιδιώτες και σχολεία, σε βιβλία κυρίως αλλά και εποπτικά μέσα, αποτελεί ένδειξη της δημόσιας αναγνώρισης του.
Με ευθύνη της Κ.Ε.Π.Α. Δ. Βέροιας έχει προχωρήσει η καταγραφή και καταλογογράφηση των συλλογών του Ε.Μ.Ε., οι οποίες σταδιακά θα εντάσσονται στην ψηφιακή πλατφόρμα VeriaHistory.gr.

Για τον προγραμματισμό της επίσκεψής σας στο Μουσείο Εκπαίδευσης "Χρίστος Τσολάκης" απευθυνθείτε στη γραμματεία της Κ.Ε.ΠΑ. Δ. Βέροιας στα τηλέφωνα 2331078100 και 2331078101.

Επικοινωνία - Όροι χρήσης

Επικοινωνία 

Διεύθυνση
Παύλου Μελά & Μπιζανίου Βέροια Τ.Κ 591 00
Τηλέφωνο  
2331078127 - 2331078100
Email: info@veriahistory.gr
Όροι Χρήσης
Ιστοσελίδας
 

Δήλωση προστασίας προσωπικών δεδομένων
  Σημείωμα 
Ο δικτυακός χώρος veriahistory.gr βρίσκεται σε περίοδο δοκιμαστικής λειτουργίας και υπόκειται σε συνεχόμενες λειτουργικές και δομικές αλλαγές καθώς και συνεχόμενη προσθήκη περιεχομένου