Πολεμικό Αεροδρόμιο Βέροιας

Μια σχετικά άγνωστη πτυχή από τον ελληνοϊταλικό πόλεμο που αφορά και τη Βέροια, είναι η ύπαρξη στην περιοχής μας ενός βοηθητικού αεροδρομίου την περίοδο αυτή. Πρόκειται για το βοηθητικό χωμάτινο αεροδιάδρομο της Νέας Κούκλαινας (Τρίλοφος) Βέροιας, που χρησιμοποιήθηκε, τόσο από την Ελληνική Βασιλική Αεροπορία, όσο και από την Γερμανική Πολεμική Αεροπορία (Luftwaffe) κατά την περίοδο του Β΄ΠΠ, αλλά και κατά την διάρκεια του Εμφυλίου πολέμου.

Papatheocharidis 1 webΛίγους μήνες πριν από την έναρξη του Ελληνοιταλικού πολέμου η Ελληνική Βασιλική Αεροπορία οργάνωσε διάφορα βοηθητικά αεροδρόμια – αεροδιαδρόμους καθώς όλα έδειχναν ότι τα σύννεφα του πολέμου πλησίαζαν την χώρα μας. Έτσι δημιούργησε το βοηθητικό αεροδρόμιο στην Νέα Κούκλαινα, όπου και εγκαταστάθηκε το 2ο Ανεξάρτητο Σμήνος της 3ης Μοίρας Παρατήρησης της Διοίκησης Αεροπορίας Στρατιωτικής Συνεργασίας που ήταν ενταγμένη στο Γ΄Σ.Σ. Το Σμήνος επιχειρούσε με 8 αεροσκάφη γερμανικού τύπου Henscel Hs 126 A-1 και είχε δύναμη 14 ιπτάμενων αξιωματικών, 4 ιπτάμενων υπαξιωματικών, 8 αξιωματικών και 40 Σμηνιτών ως προσωπικό εδάφους, με διοικητή τον Σμηναγό Μπακώλα Παντελή. Από το Σμήνος αυτό προέκυψε ο πρώτος Έλληνας νεκρός αεροπόρος του πολέμου, ο Υποσμηναγός Γιάνναρης Ευάγγελος, που εκτελούσε καθήκοντα πολυβολητή-παρατηρητή στις 30/10/1940.


Papatheocharidis 2 webΣτις 2 Νοεμβρίου έκανε αναγκαστική προσγείωση στο αεροδρόμιο ο Σμηνίας Δάγκουλας Επαμεινώνδας με το P.Z.L. P24, αφού πρώτα είχε πάρει μέρος στη ιστορική αερομαχία του Λαγκάδα, όπου μαζί με το ηρωικό κατόρθωμα του Υποσμηναγού Μαρίνου Μητραλέξη κατέρριψε και αυτός ένα ιταλικό βομβαρδιστικό τύπου CAND Z 1007 bis. 

Στις 14 Νοεμβρίου και για μόνο ημέρα, επιχείρησε από το αεροδρόμιο και η 4η Μοίρα Παρατήρησης με τα δύο Σμήνη της και αεροσκάφη Potez Po 25 A-2. Τις τελευταίες μέρες του Νοεμβρίου όλες οι Μοίρες άλλαξαν βάσεις εγγύτερα του μετώπου, οπότε το αεροδρόμιο έμεινε χωρίς αεροπλάνα μέχρι και την συνθηκολόγηση του Ε.Σ. Στη συνέχεια πέρασε στα χέρια των Γερμανικών αρχών κατοχής και ξαναλειτούργησε με δικά τους πολεμικά αεροσκάφη αναγνωρίσεως-παρατηρήσεως να επιχειρούν από εκεί μέχρι τις 27 Οκτωβρίου 1944 οπότε και οι Γερμανοί έφυγαν οριστικά από την Βέροια και την γύρω περιοχή.

Από πληροφορίες - αναμνήσεις των κατοίκων του χωρίου ο αεροδιάδρομος λειτούργησε και τα χρόνια του Εμφυλίου πολέμου. Μετά από χρόνια απραξίας και αφού η περιοχή καθαρίστηκε από νάρκες, ο χώρος του αεροδιαδρόμου έγινε χωράφια. Σήμερα, μόνο σε βιβλία και στο διαδίκτυο μπορεί κανείς να διαβάσει για το αεροδρόμιο της Νέας Κούκλαινας Βέροιας, αφού δεν υπάρχει τίποτα που να θυμίζει την ύπαρξη του.

Βαγγέλης Παπαθεοχαρίδης

Επικοινωνία - Όροι χρήσης

Επικοινωνία 

Διεύθυνση
Παύλου Μελά & Μπιζανίου Βέροια Τ.Κ 591 00
Τηλέφωνο  
2331078127 - 2331078100
Email: info@veriahistory.gr
Όροι Χρήσης
Ιστοσελίδας
 

Δήλωση προστασίας προσωπικών δεδομένων
  Σημείωμα 
Ο δικτυακός χώρος veriahistory.gr βρίσκεται σε περίοδο δοκιμαστικής λειτουργίας και υπόκειται σε συνεχόμενες λειτουργικές και δομικές αλλαγές καθώς και συνεχόμενη προσθήκη περιεχομένου