Καπνομάγαζα στη Δράμα, την Καβάλα και την Ξάνθη

Σήμερα, τα καπνομάγαζα στις πόλεις της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης αποτελούν δείγματα του υψηλού βιομηχανικού παρελθόντος των πόλεων. Τα διατηρούμενα μέχρι σήμερα βιομηχανικά κτίρια στέκονται για να θυμίζουν μια από τις βασικές ενασχόλησεις των κατοίκων, με τη γεωργία και ειδικότερα την καλλιέργεια και επεξεργασία του καπνού. 

MTSN KAVALA PH 154Στη Μακεδονική και τη Θρακική γη, καλλιεργούνταν το μονοετές θαμνώδες φυτό του καπνού, μάλλον από το 16ο αιώνα, ενώ η εξαιρετικής ποιότητας παραγωγή έγινε προϊον ιδιαίτερης αποδοχής ήδη από τα οθωμανικά χρόνια, εντός και εκτός Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Η παραγωγή, από τα χωράφια οδηγούνταν στις οικίες για το ξεκαθάρισμα και την αποξύρανση, ως τις αρχές του Φθινόπωρου, που κατέληγε στις καπναποθήκες ή καπνομάγαζα.

Στα καπνομάγαζα γινόταν η βιομηχανική επεξεργασία του καπνού από εξειδικευμένο προσωπικό. Τα πρώτα οργανωμένα καπνομάγαζα στη μορφή που διασώζονται μέχρι σήμεραξεκίνησαν να χτίζονται το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα. Η μορφολογία των κτιρίων συνδυάζει στοιχεία της παραδοσιακής με την βιομηχανική αρχιτεκτονική και είναι κτισμένα στα πρότυπα βιομηχανικών κτιρίων της Κεντρικής Ευρώπης.

Στο αρχείο του καθηγητή Ν. Μουτσόπουλου περιέχεται φωτογραφικό υλικό από καπναποθήκες της Δράμας της Καβάλας και της Ξάνθης, το οποίο χρονολογείται στα τέλη της 6ης δεκαετίας του 20ου αιώνα.

Επικοινωνία - Όροι χρήσης

Επικοινωνία 

Διεύθυνση
Παύλου Μελά & Μπιζανίου Βέροια Τ.Κ 591 00
Τηλέφωνο  
2331078127 - 2331078100
Email: info@veriahistory.gr
Όροι Χρήσης
Ιστοσελίδας
 

Δήλωση προστασίας προσωπικών δεδομένων
  Σημείωμα 
Ο δικτυακός χώρος veriahistory.gr βρίσκεται σε περίοδο δοκιμαστικής λειτουργίας και υπόκειται σε συνεχόμενες λειτουργικές και δομικές αλλαγές καθώς και συνεχόμενη προσθήκη περιεχομένου